måndag 3 juni 2013

SMÖF 2008


SMÖF 2008

Äntligen var det dags!
Efter att de två senaste åren inte haft möjlighet att besöka festivalen, men överösts av positiva kommentarer från dem som lyckats ta sig dit, kunde jag äntligen boka in detta och se det hela med egna ögon.

Söderbärke Mikro Öl Festival, eller SMÖF då, hade 2008 öppet för femte gången i rad, inte tredje som jag själv trodde innan. De två första åren var tydligen lite mer för medlemmarna i föreningen, men nu är ju också allmänheten inbjudna.

Var ligger då Söderbärke är nog första frågan de flesta ställer sig?
I Dalarna, i närheten av Ludvika och Fagersta, fick jag fram. Kartan via hitta.se pekar på områden som var relativt okända för mig.
Nåja, med internet som bästa vän och kamrater som varit där förr kunde man få fram lite vägbeskrivningar och annat.

Efter tidigare års försök att hitta lämpliga tåg dit och hem med utgångspunkt Göteborg försökte jag inte ens med detta alternativ i år, istället började jag ragga kamrater som var villiga att dela på kostnaden för en bil tur och retur.

Först att nappa var Fredrik Ekstedt som jag lärde känna via ratebeer, men numera även han hembryggare. Vi kom överens om att dela på kostnaden för hans bil samt bosätta oss på Markgården som jag fått tips om från Christer Sehlstedt på Irish Pub i Sundsvall.
Inte långt efter bestämde sig Thomas Mattsson, från bland annat Svenska Ölfrämjandet och ratebeer, nybliven hembryggare, att följa med. Ett dubbelrum och ett enkelrum på Markgården inbokat, fortfarande plats i bilen och allt såg bra ut.
Till sist valde även Jens Nielsen, före detta kollega, nu också (mitt fel) med på ratebeer och så klart hembryggare, att följa med.
Fullsatt bil (bestämde vi oss för) samt möjlighet att sova med en extrasäng i enkelrummet, allt klart och bara att vänta.

Fredag 24:e oktober började närma sig, festivalens första utav två dagar. Tidigare år har festivalen bara varit en dag, men till årets version var detta utökat. Vi hade alla fyra Göteborgsresenärer tagit ledigt för att kunna köra upp på fredag förmiddag utan stress, samt med gott om plats i bilden som sagt.
Plötsligt började telefonerna gå varma, Thomas Bingebo från Oceanbryggeriet kunde inte längre ta sig upp till festivalen. Nu var det nära att hans 4 öl samt den enda ölen från Pannrummet inte alls skulle komma till SMÖF, frågan var om vi kunde hjälpa till?
Genom lite funderande och olika förslag som las fram beslutades det att vi skulle ta med oss två av faten från Ocean till festivalen, då klarade vi oss med att köra en bil samt hade fortfarande lite utrymme för egen packning.

Äntligen kom fredag morgon till slut. Jag och Jens mötte upp på Ocean, dit Fredrik och Thomas anlände med bil. Vi tog oss en snabb titt på bryggeriet, men beslutade oss för att spara en rundtur till senare tillfälle och istället komma iväg. In med de två 30-litersfaten i bagaget, sedan vår packning ovanpå och sedan körde vi iväg mot vårt äventyr.

Resan upp var relativt händelsefattig ur ölsynpunkt, det tog ett par timmar och sedan var vi på plats i Söderbärke.
Att hitta till Folkets Hus var inte så svårt, vi kom fram hyggligt i tid och lastade av de två faten innan vi tog oss mot Markgården. Detta var värre, vi kom fram till att vi kört på tok för långt. Vände och tillbaka, helt plötsligt körde vi förbi någonting som skulle kunna vara vårt boende, tillbaka igen.
Mycket riktigt, bakom den stora granhäcken låg Markgården, där vi snabbt installerade oss innan vi tog en promenad in till centrum igen.

Först gick vi en sväng på den lokala pizzerian för att få i oss en lunch. Fler än oss hade samma tanke, lyckligtvis fick vi plats direkt då vi kom, medan andra fick vänta eller vända i dörren.
Efter detta en sväng in på ICA för att inhandla lite mörk choklad då det var dags att prova porter och stout lite senare under dagen och kvällen. Döm av vår förvåning då en hylla är fylld med folköl från exempelvis Mora bryggeri och Slottskällans, massa sorter vi normalt inte hittar i Göteborg, även Svagdricka och läsk från Mora fanns. Här inhandlades dagen efter en del godsaker för transport hem igen.

Nu var det dags att köa för att komma in på festivalen. Biljetterna lästes av utan problem, vi fick var sitt festivalglas med festivalöl från Närke Kulturbryggeri samt ett festivalprogram. Först vandrade vi in i hallen där fatölen serverades och gick igenom de sorter som vi inte provat sedan tidigare, detta var ju ett par stycken då man varit mycket duktiga på att få fram öl från nästan alla Sveriges pub- och mikrobryggerier.

Efter fatölen bytte vi lokal och började prova flasköl. Här kunde man antingen köpa hela flaskor eller bara provsmaker, allt efter tycke och smak. Vi körde en del provsmak och en del hela flaskor, beroende på flaskstorlek, öltyp och andra avancerade faktorer.

På matsidan inne på festivalen kunde man köpa varmkorn, gulasch eller mackor, samt lite godbitar om man ville det.

Under fredagskvällen besökte vi också provningen av ”Kaggen Stormaktsporter” från Närke Kulturbryggeri. Vi hade alla fyra passat på att köpa biljetter till denna unika provning där årgångarna 2005, 2006 och 2007 sattes mot varandra. Till detta fick vi höra en del mycket intressanta historier från Håge och Berith, samt se lite bilder och annat trevligt.

Efter ett par timmar började kvällen lida mot sitt slut och smaklökarna hade tagit en del stryk. Viss påverkan av alkoholen kunde också börja visa sig så vi kände att då vi hade en dag att uppleva på lördagen också var det dags att bege sig till sängen.

På promenaden hem, speciellt längs med sista 70-sträckan utan trottoar, visade det sig att på mörka höstkvällar är det mycket bra att ha med sig reflexer för att slippa leka dikeskanin då de stora långtradarna kommer farandes. Vi hade dock inga problem att ta oss hem och komma i säng.

Efter en natts sömn satte vi oss ner och åt en god frukost, bland annat tillsammans med Bengt och Mats från Skebo Bruksbryggeri med sina respektive.

Nu på lördag morgon kunde vi, då vi hade slutat prova öl i tid, ta en tur med bilen tillbaka till ICA och inhandla några av dryckerna vi sett dagen innan. Påfyllning av chokladförrådet blev det också. Efter detta tillbaka med bilen, sedan uteblev den planerade promenaden då vi kunde få skjuts med Bengt och Mats in till festivalen igen, gött!

Efter att ha inväntat ordinarie öppettider, pratat lite med bryggare och annat, var det så dags igen, först i kön (vi väntade inomhus medan resten stod ute och väntade) provade vi festivalölen igen i nytt glas innan ny provsmakning satte igång.

Nu hade en del av oss provat oss igen alla öl som vi inte provat förr (ratebeer som sagt) och kunde falla tillbaka på nya eller gamla favoriter, prova om sådant som verkade intressant och ännu mer koncentrera sig på att prata med folk.

På plats dessa dagar fanns bland annat folk från Svenska Hembryggareföreningen (shbf), Svenska Ölfrämjandet, ratebeer, press, lokalbefolkning, bryggare från många av Sveriges fantastiska mikrobryggerier och säkerligen en hel del andra. Även Draupner ångbryggeri fanns på plats under lördagen med sitt mobila bryggeri.

På det stora hela är jag, och som jag förstått det även mina tre medresenärer, mycket nöjda med festivalen och hela resan. Vi har redan pratat om att göra om samma resa 2009. Nu sällar jag mig till den ständigt växande kören som tjatar på dem som ännu inte kommit iväg med orden: se till att besöka SMÖF, Sveriges trevligaste ölfestival!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar