måndag 3 juni 2013

Domarna provar öl i Göteborg november 2010


Domarna provar öl i Göteborg november 2010

Söndagen 21 november 2010 samlades fyra av Göteborgsdomarna i en lokal i närheten av Järntorget. Efter en del mailkommunikation var det dags att ses utanför SM-sammanhang igen och trimma våra smaklökar tillsammans.

Fyra olika provningar fanns tillgängliga, men då vi skulle komma igång kl 14 och sluta till kl 17 var det kanske väl ambitiöst.

Den första provningen var en ”Stor Stark-provning”. Vad innebar då detta? Jo en av domarna hade inhandlat fyra olika burköl från Systembolaget som typiskt skulle kunna beställas som ”Stor Stark” på krogen, eller hittas under Internationell Lager i öltypsdefinitionerna. Vi övriga domare gick till ett annat rum, därefter hälldes ölen upp blint för oss inför kommande provning.
Själva provningen gick till så att vi hade våra fyra glas per person, ungefär som på SM dömdes då ölen var för sig av varje domare under tystnad, vi fyllde också i varsitt protokoll per öl. Förutom detta skulle vi också försöka hitta skillnader mellan de fyra olika ölen, något som kan vara en utmaning i sig.
Efter den tysta delen av provningen gick vi igenom våra betyg för typriktighet enligt klass 1B, Internationell Lager, samt pratade en del om vilka skillnader vi hittat mellan ölen.
Då vi var färdiga avslöjades att de olika ölen varit Norrlands Guld, Mariestads Export, Pripps Blå samt Falcon Export. Det hade gått att både se, dofta och smaka skillnader mellan ölen, men inte var det några kraftiga variationer det handlade om inte.

Då det är relativt tidsödande att fullt fylla i protokollen enades vi om att endast skriva kommentarer på nästa provning samt fylla i totalbetyg för varje del, alltså inte bry oss om kryssen. Nu hällde vår provningsledare upp sex stycken India Pale Ale från flaska, meden vi andra tre igen gömde oss så vi inte såg vilka öl det handlade om.
Klass 4B var det alltså denna gång, enligt typdefinition men också med fokus på vilken vi tyckte bäst om. Här hittade vi istället mycket stora skillnader mellan ölen och en misstanke om att alla ölen inte var helt fräscha och därmed påverkade totalupplevelsen dök också upp.
De sex ölen rankade från bäst till sämst blev efter sammanställning och genomgång:
St Eriks IPA 1 (bäst)
Brewdog Punk IPA 2
Brooklyn East India Pale Ale 3
Fullers India Pale Ale 4
Nils Oscar India Ale 5
Dugges High Five 6
Det mest förvånande för mig var att ölen från Dugges var så pass dålig denna kväll, jag kan bara anta att det råkade vara en dålig flaska. Förhoppningsvis råkar inte allt för många ut för detta när de köpt den på Systemet.

Nästa provning blev också blind, men nu helt utan protokoll, vi diskuterade helt enkelt om hur vi upplevde ölen. Nu hade provningsledaren hällt upp fyra olika Barley Wine.
Även bland dessa hittade vi stora skillnader och det skilde sig en del mellan vilken vi tyckte bäst om enligt personliga preferenser. Två av ölen kändes också betydligt mer lagrade än de två andra. De fyra ölen utan inbördes rangordning var:
Samuel Smith Strong Golden
Nils Oscar Bötet Barley Wine
De Molen Bommen & Granaten
Mohawk Barley Wine
Personligen stod Bötet ut som den trevligaste just nu, medan man på De Molen och Mohawk kände att de gärna skulle få lagras en stund till, även om framförallt Mohawk var mycket trevlig redan nu.

Som avslutning hälldes en svart öl upp blint åt oss, men nu hade vi övergett alla protokoll och ville bara prata lite. Snabbt kom vi fram till att ölen troligen var ekfatslagrad och rätt stark. Det visade sig att vår provningsledare plockat fram en flaska Flying Dog Wild Dog Gonzo Barrel Aged Imperial Porter. Kanske inget namn man säger snabbt fem gånger på raken, eller för den sakens skull en öl man dricker några av på raken heller. Dock kände jag att jag uppskattade denna öl betydligt mer nu än jag gjorde då jag provade den färsk, för mina smaklökar är den alltså mycket bättre lagrad.

Nu hade tiden för träffen gått ut och smaklökarna hade fått sitt, liksom att söndagen skulle övergå i en måndag framöver, så lika bra att inte fortsätta allt för länge. Istället pratade vi om att vi skall försöka hålla kontakten lite oftare och köra fler träffar för att hålla igång domardelen av ölprovning bättre. Vem vet kanske dyker det snart upp mer info från domarna i Göteborg i en tidning nära dig?


Fredrik B.

Domarprotokoll.

Johan H.

Några av ölen.

Otto L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar