måndag 3 juni 2013

Mörkrets höst i Göteborg 2009


Mörkrets höst i Göteborg 2009

I den klassiska porterstaden Göteborg bjöds invånarna på två trevliga mörka tillfällen under hösten 2009.

I oktober hölls Porterveckan -09 på Bishops Arms Järntorget (BAJT) och i november anordnade PDA (Porter Drinkers Association) tillsammans med SÖ (Svenska Ölfrämjandet) Göteborg Porterfestival.

Först ut var alltså Porterveckan -09.
Med start söndagen 18:e oktober och därefter aktiviteter varje dag till avslutningen torsdag 22:a oktober fanns det på 16 av kranarna svart guld att botanisera kring på Bishops Arms Järntorget i Göteborg. Även en hel del flaskor med stout och porter fanns att tillgå.
På söndagen hölls en extremölsprovning av Andreas och Victor, i samarbete med SÖ, samt lite senare även porterprovningar med PDA.
Måndagen bjöd på måndagsquizz, som sig traditionen bör på BAJT. Här var dagens quizz uppdelad i tre delar. Första delen som en normal quizz, andra delen hölls av PDA och var en porterquizz, tredje delen var riktad mot Island och hölls av Jón Elías Gunnlaugsson från Ölvisholt Brugghús.
Tisdagen bjöd på porterprovning med PDA samt 4-rätters portermiddag tillsammans med Wicked Wine och huvudbryggaren samt även ägaren från Ölvisholt Brugghús.
Onsdagen hade en ny extremölsprovning i samarbete med SÖ, denna gång hölls den i av mig själv, Janne gnoff Berglund. Det fanns också möjlighet att gå på porterprovning med PDA och specialporterprovning i källaren på BAJT.
Torsdagen, festivalens sista dag, kunde man vara med på Ocean-porterprovning tillsammans med bryggmästare Thomas Bingebo i källaren på BAJT. Även porterprovning med PDA fanns tillgängligt.
På det stora hela alltså många dagar med stort utbud av porter och stout på fat och på flaska. Många av sorterna har nog sällan eller aldrig skådats i Göteborg tidigare.
Själv fanns jag på plats åtminstone en stund varje dag för att botanisera kring öl, träffa folk och bara njuta av denna händelse. Många medlemmar i SÖ och PDA, liksom bryggare, hembryggare, rejtare och bloggare trängdes bland vanliga intresserade och provade sig igenom sortimentet samt spred den mörka glädjen bland varandra.

Efter nästan tre veckors vila var det då dags för nästa stora mörka event, nu Porterfestival anordnad av PDA i samarbete med SÖ.
Lördagen 14:e november öppnade festivalen kl 1300 med formell porter. Här tas alltså koordinaterna ut mot det gamla bryggverket på Carnegie och man skålar i Carnegie Porter, såklart.
Kön ringlade långt ner i trappen på Novotel som ställde upp med lokaler, vilket ledde till att denna formella porter utbringades två gånger under förmiddagen.
Ölprovarkort kunde införskaffas som därefter kryssades för beroende på vilken öl man ville provsmaka. För de som önskade kunde man därefter rösta på öl i olika kategorier. Resultaten går att läsa på sidan:
http://www.porterfestival.se/
Diverse provningar anordnades också under dagen, medan mindre grupper samlades här och där för att diskutera med varandra.
Den officiella festivalen avslutades kring kl 20 och glada porterdrickare rörde sig mot stan för att sprida glädje i höstmörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar