söndag 2 juni 2013

Bokrecension - Smoked Beers (Classic Beer Style Series)

Detta är en äldre recension från 2008


Bokrecension: Smoked Beers

Svensk titel: Ej tillgänglig
Originaltitel: Smoked Beers
Språk: Engelska
Författare: Ray Daniels och Geoffrey Larson
Förlag: Brewers Publications
ISBN: ISBN-13: 978-0-937381-76-2
ISBN-10: 0-937381-76-4
Tryckt år: 2000
Tryckt land: USA
Antal sidor: 273

Beskrivning:
Den rökta ölens historia enligt vad författarna har hittat i äldre skrifter presenteras först, över rätt många sidor. Framförallt koncentrerar man sig på vad som skrivits om Storbritanniens äldre öl, men till viss del även Tyskland och i de delar det är relevant USA:s korta ölhistoria.
Här tas olika mältningstekniker, redskap, träslag och andra bränslen mm upp, liksom hur ölen har utvecklats under åren.

Nästa kapitel beskriver två klassiska Tyska (Bamberg) producenter av rököl, liksom det Alaskabaserade bryggeriet en av författarna äger och grundat.

Vidare kommer ett avsnitt om kommersiellt tillgängliga rököl runt om i världen, med en del uppgifter om densitet, IBU mm.

Nästa kapitel tar upp kemin i röken, något som de två författarna med bakgrund i kemi har varmt om hjärtat. Man tar upp skillnader mellan olika träslag, hur elden påverkar röken, hur bränslet bäst skall förbrännas, olika reaktioner som händer samt oönskade giftiga ämnen som kan bildas.

Kommande del i boken inriktar sig mot den som vill testa att röka sin egen malt hemma. Vilka bränslen som ger vilken karaktär, hur man går tillväga samt en del tips och tricks.

Nu följer ett kapitel inriktat mer mot själva bryggningen av rököl, har man köpt sin rökmalt och bryr sig inte så mycket om historian bakom och kemin i det hela är det här man skall börja läsa noga. Olika recept med beskrivningar och förslag på ingredienser tas upp.

Första appendix berättar om matlagning med rököl med ett antal olika recept.

Nästa appendix listar rököl och deras tillverkare, dock verkar det uteslutande handla om USA.

Bokens två avslutande korta appendix tar upp leverantörer (i USA) av trä för rökning samt tabeller för enhetsomvandling.


Personliga kommentarer:
Boken skiljer sig till stor del från övriga i serien ”Classic Beer Style Series”, framförallt då rökölen i sig inte är en typ utan mer en karaktär som kan läggas till nästan vilken öltyp som helst.

Jag finner dock boken spännande och lärorik, framförallt bitarna kring mältning i äldre dagar och hur man kan röka sin egen malt.

Tyvärr är boken inriktad mot amerikaner boende i USA, något som ibland blir pinsamt uppenbart. Trots detta är den mycket läsvärd och väl värt att plöja igenom för den vetgirige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar