måndag 3 juni 2013

Prag maj 2006, ett par bryggeribesök

Några texter för artiklar till Maltesen 2006, det skulle ha blivit fler, men av olika anledningar fick det stanna vid tre stycken, trots många fler besök och anteckningar, så kan det gå.


Klásterní Pivovar Strahov

Klásterní Pivovar, bland mina kamrater allmänt känt som “klosterbryggeriet”, ligger i turistområdet kring slottet i Prag. Bryggeriet ligger i klostrets gamla lokaler och bryggeriet restaurerades för att åter tas i bruk som pubbryggeri 2001.

Fritt översatt beskriver de själva bryggeriet så här:
”Strahovs klosterbyggeri ligger nära Prags slott i byggnaden för Strahovs kloster, det grundades 1140 av kung Vladislav II. De första beskrivningarna av bryggeriet dateras till slutet av 1200-talet och början av 1300-talet. Beslutet att konstruera ett nytt fullt fungerande bryggeri där dagens restaurang ligger togs av Abbot Kaspar Questenberg 1628. Bryggeriet stängdes 1907 och byggnaderna användes som bondgård. 2001 renoverades bryggeriet genom en omfattande och svår rekonstruktion av hela byggnadskomplexet. Dagens bryggeri har en total kapacitet av 380 sittplatser på tre olika platser – bryggeriet självt, St. Norbert restaurang och bryggeriets gård. Varje plats har sin egen atmosfär och kan användas för olika ändamål.”

Jag besökte klosterbryggeriet första gången i början av maj 2005 och andra gången nu 21/5 i år.
Enklaste sättet att ta sig dit är med spårvagn 22 eller 23 till hållplats Pohorelec, därefter får man vandra upp till ingången för klostret innan man är inne vid bryggeriet.

Klásterní brygger två egna öl och serverar förutom dessa även Budweiser Budvar. Deras egna öl är ofiltrerade och opastöriserade lageröl. Den ljusa ölen ligger på 5,5% (vol) och den mörka på 6,0% (vol).
Enligt min egen personliga uppfattning är ölen på Klásterní Pivovar värt hela resan till Prag, allt annat man hinner med är en ren bonus. Med andra ord så bör en ölälskare som besöker Prag inte missa ett besök på klosterbryggeriet.

Bryggeriet säljer också sin öl på flaska med patentkork om man vill ha med sig hem, det fanns dock bara den ljusa på flaska vid tiden för mitt besök.

Bryggverket, enligt en uppgiftslämnare ligger det på 1200 hektoliter, står inne i ena restaurangen och enligt den tjej jag pratade med skedde all del av bryggning och jäsning i de två kopparkärlen man ser där.

Innan vår grupp reste ner denna gång försökte jag få kontakt med bryggeriet via emailadressen på deras hemsida. Trots att jag gjorde detta ett antal månader före besöket fick jag inte något svar. Min avsikt var att få till en guidad visning av bryggeriet av någon som aktivt jobbar med ölen så jag kunde få svar på alla mina frågor, men det gick tyvärr inte att ordna nu.
Jag fick dock höra från en av tjejerna i baren som pratade bra engelska att man skall kontakta Zuzana som är ansvarig för sådana frågor på bryggeriet. Email till henne enligt hemsidan är zuzana.pivovar@seznam.cz
Men då hemsidan inte verkar vara uppdaterad sedan 2004 kan detta vara skälet till att jag aldrig fick något svar då de kontaktadresserna som ligger där kanske inte längre är aktuella.
En emailadress som enligt flickan i baren skall fungera är klasterni-pivovar@iol.cz

Adressen till bryggeriet är
Strahovské nádvoří 301
Praha 1
118 00
Czech Republic

http://www.klasterni-pivovar.cz/


U Fleku

U Fleku är i princip ett måste för den som besöker Prag, åtminstone skall man som ölälskare ha besökt bryggeripuben minst en gång. Detta är allmänt sett världens äldsta fortfarande aktiva bryggeripub, med anor tillbaka ända till 1499.
Åtminstone vet man att bryggeriet var aktivt 1499 då det första daterade dokumentet man hittat har detta årtal. På U Fleku tror man dock att bryggeriet var aktivt ca 30 år före 1499.

Detta skall vara ett av området Bohemias äldsta och minsta bryggerier. Deras öl går inte att köpa någon annanstans än på bryggeriet, den bryggs på plats och säljs opastöriserad antingen på fat eller att ta med sig hem på flaska. Ölet exporteras inte.
Om man väljer att köpa med sig en flaska hem rekommenderas att den lagras kallt och dricks inom max två till tre veckor efter inköpsdatum. Annars påstås den bli sur då jästen fortsätter att verka vidare på flaska.

Tre män jobbar på bryggeriet och 110 på restaurangen. De har åtta rum samt innergården med platser, totalt har de rum att skänka ut mat och öl till 1200 personer.

På vardagar säljs 600 liter öl per dag, på helgerna ca 1200 liter per dag. Det officiella rekordet sattes den dag Rolling Stones spelade i Prag, då sålde U Fleku 5000 liter öl.

Det går bra att boka bryggerivisning på U Fleku, man måste dock vara minst tio personer, eller åtminstone vara villig att betala för 10 personer. Kostnaden är 160 CZK per person (ca 55 SEK) då får man bryggerivisning, ett glas Flekovsky tmavy lezak samt ett souvenirglas med bryggeriets namn med sig hem.
Vi besökte bryggeriet på tisdag den 23:e maj 2006, vi hade sån tur att pricka in en tisdag, då det är bryggdag.
Visningen börjar med en tolv minuter lång video nere i en stenkällare, där man också får varsin öl av den mörka söta brygd som U Fleku lever på. Denna mörka öl som den görs idag bryggdes för första gången 1843.
Efter filmen och ölen visas bryggeriet och man får sin del av U Flekus historia berättad för sig, något som ibland översätts till svenska då vår guide hade vissa kunskaper av vårt språk.
Här följer en redogörelse för den del av U Flekus historia som jag kunde ta till mig, eventuella fel i stavning är mina egna misstag.

1499 – Bryggeriet grundas (enligt det första daterade dokumentet man hittat)
1762 – Bryggmästare Jakovski är aktiv, från vilken man sedan tagit namnet U Fleku
1843 – Bryggmästarens namn var översatt till svenska Fredrik Struts
1921 – En man med efternamnet (översatt) Björn köpte restaurangen och övrigt som nu tillhör     bryggeriet
1949 – Socialisterna tog över U Fleku, under kommunistperioden bryggde man 2-3 gånger     per vecka
1989 – Efter sammetsrevolutionen köpte man tillbaka U Fleku, idag ägs bryggeriet av tre     sonsöner och en sondotter till ”Björn”

Den enda ölen som U Fleku brygger, Flekovsky tmavy lezak, ligger på ca 5% volymprocent, den har 13 grader maltsocker före jäsning, enligt Tjeckisk märkning 13%.
Man brygger ölen en gång per vecka, på tisdagar, 1600 liter per gång. Årsproduktionen är ca 2500 till 3000 hektoliter.
Man börjar på måndag genom att värma vatten hela dagen, på tisdagen brygger man sedan. Det tillsätts fyra sorters malt till hetvattnet. Efter filtret som kallas ”swan neck” blir draven svinmat. Humlen som används är Saaz i form av pellets, det tillsätts en gång och får koka i 90 minuter. Under kokningen dunstar ca 1000 liter vatten, värmekällan är gas. Efter kokning kyls ölen så snabbt som möjligt i öppna kylskepp, varefter ölen skickas ner i jäskällaren. Enligt uppgift använder man en typ av underjäst.
Ölen jäser i ekfat, där man alternerar mellan faten. Det sker minst en veckas jäsning innan ölen rinner ner i lagerkällaren där den lagras i ståltankar i ca 6 grader Celsius i något av de tre likadana lagerrummen.
Fram till 1985 användes trätankar för lagring av ölen, men efter 1985 används då ståltankar på 2700 liter. Ölen lagras i en månad efter jäsningen avslutats, en bryggning ger ca ett halvt fat.

De två tum tjocka ekfaten som används för jäsning är även de på 2700 liter, de är för närvarande 30 år gamla och används totalt i 100 år innan de byts ut. Vart 30:e år svarvas faten om.

Utanför bryggeriet, men innan man kommer så långt som till restaurangen, ser man ett trätorn. Detta torn innehåller en hiss och här blandar man maltsorter till bryggningen. Inne i bryggrummet kan man se målade takbjälkar vilka finns kvar sedan 1360, dessa är behandlade med oxblod och bivax.
I dagens bryggeri är allt renoverat. Allt som är gjort i koppar är tillverkat av Skoda år 1920. En detalj i filtreringen, tidigare nämnda ”swan neck”, är prydd med en Skoda-logo.


U Fleku ligger i Nove Mesto, centralt i Prag (Praha 1).
Enklaste sättet att ta sig dit är via spårvagn 3, 9, 14 eller 24 till hållplats Lazarska. Man går västerut till Spalena, tar vänster (söderut) tills man kan svänga upp höger (västerut) på Myslikova. Andra lite större gatan ner till höger är Kremencova där U Fleku ligger på Kremencova 11. Utanför restaurangen hänger den stora klockan som är ett av bryggeriets kännetecken.
Man kan även ta spårvagn 21 till hållplats Myslikova då man hamnar i princip vid korsningen Myslikova och Kremencova.

Nu är U Fleku visserligen mycket dyrare än många andra ställen i Prag, dessutom är det numer mycket turistifierat. Man bör dock som sagt besöka U Fleku om man är i Prag, jag har varit där bägge gångerna jag besökt staden och kommer säkerligen att göra det vid varje besök framöver så länge de fortsätter att tillverka sin extremt goda öl.
Något man kan varna för dock, killarna som går runt med nationalspriten Becherovska kan vara rätt ihärdiga och ställer gärna ner ett fullt glas om du inte protesterar. Vill man prova spriten kan man göra det mycket billigare på andra ställen än här.

Ett annat tips är att de olika kyparna och servitörerna har olika roller, de kompromissar heller inte utan väljer istället att ignorera.
En kille har hand om att dela ut sittplatser, en annan tar upp matbeställningar, medan en tredje kommer med maten. Ytterligare en kille (jag har inte sett kvinnor jobba här) har hand om öl, en annan spriten och till slut en helt annan som har hand om betalningen. Detta kan leda till viss förvirring, men till slut brukar man få den mat och öl (sprit någon?) som man vill ha.


Adressen till bryggeriet är
Pivovar a Restaurace "U Fleku"
Kremencova 11
Praha 1
110 00

http://www.ufleku.cz/en/

Öppettiderna är måndag till söndag 0900 till 2300.


Pivovar u Boluvky

Besökt 24/5-06

U Bulovky var det tredje pubbryggeriet i Prag som jag besökte denna dag, samtidigt det minst kommersiella av de tre.

Bryggeriet ligger en bra bit utanför centrum, hållplats Bulovka med spårvagnslinjer 10, 15, 24 eller 25 är enligt mig det enklaste sättet att ta sig dit. Därefter tar man in på gatan Bulovka (västerut) i ca 400 meter så ligger bryggeriet på höger sida.

Denna dag serverade de två ljusa öl, en vid namn ”Lager” och en som hette ”Export”. Den senare kunde man av någon anledning inte beställa in som en liten öl, utan bara som en halvliter.

Detta pubbryggeri varierar, enligt uppgift från damen i baren, sina sorter som serveras. Något som annars verkar relativt ovanligt för Prags pubbryggerier. För övrigt kunde just damen i baren väldigt hygglig engelska.

U Bulovkys bryggverk liknar extremt mycket de bryggverk som jag sett på många andra pubbryggerier i Prag. Bryggverket är märkt med en skylt som förutom texten ”Pivovar u Bulovky Pub” också hade texten ”Richter Brewery”.

Stället känns rätt fräscht och klientelet är inte direkt av det sjabbigaste slaget, trots att det ligger en bit ut.

Även om deras två öl som serverades idag inte var jättespeciella kan ett besök här rekommenderas, mycket eftersom det inte har blivit en turistfälla, ännu.

Det skall finnas ett pensionat kopplat till bryggeriet, men detta har jag tyvärr inga egna uppgifter om.


Hemsida (än så länge bara på Tjeckiska):
http://www.pivovarubulovky.cz/

Kontaktuppgifter för restaurang och bryggeri:
Pivovar u Bulovky
Bulovka 17
180 00 Praha 8
Libeň
Telefon/fax: 284 840 650
Telefon: 602 431 077
E-mail: richterpub@seznam.cz

Kontaktuppgifter för pensionatet:
Pension u Bulovky
Bulovka 17
180 00 Praha 8
Libeň
Telefon: 284 840 650
E-mail: richterpub@seznam.cz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar