måndag 3 juni 2013

Historiskt - Dugges Bärsklubb

Tre äldre artiklar från då jag var med och drev "Dugges Bärsklubb"


Dugges Bärsklubb 2008-01-26

Under en tid har tanken vuxit fram att starta en Bärsklubb i anslutning till Dugges bryggeri i Mölndal utanför Göteborg.
Ett par eldsjälar har tillsammans med Mikael Dugge Engström själv fixat i ordning en lagerlokal som ligger i samma hus som bryggeriet. Nu finns där tillstånd för slutet sällskap och även bar, kylar mm.

Efter att ha planerat och funderat, brainstormat och klurat kom vi till slut fram till att vi kör igång och förbättrar oss efter vägen.

På lördagen 26/1 var det äntligen dags att slå upp dörrarna.
De tre som arbetade för kvällen fixade från kl 16.00 tillsammans med Dugge det sista innan de första gästerna dök upp nästa på slaget kl 17.00.

Totalt var vi 23 personer som trotsade de hårda vindarna för att vara med på premiäromgången av Bärsklubben.

Av dessa blev totalt 16 stycken medlemmar redan från första dagen, medan sju personer valde att besöka klubben som gästmedlemmar för kvällen.

Temat för kvällen var helt enkelt ”Dugges”, där fanns 4 olika öl på flaska: Avenyn Ale, Kals Stout, Bältesspännaren samt Johannas Bästa.
Förutom dessa fanns det från början av kvällen Avenyn Ale, ½ Idjit! samt ”Never mind the Bollox” på fat.
När Avenyn tog slut byttes fat och istället kom ”Segraren 2007 Holy Ale” upp, receptet från Fredrik Nivert och Dag Mortensen som de vann Göteborgs sommarölsträff med 2007.
Ytterligare lite senare under kvällen kunde vi provsmaka ”Enkens Brown Porter” som är specialbrygd för ”Den Tatoverede Enke” i Köpenhamn samt Wallonia 2007.

Förutom detta speciella och annars svårhittade utbud bjöd den stolte bryggaren in Bärsklubbens medlemmar och gäster till en rundvandring i bryggeriet.

Det var skönt att se hembryggare, ölfrämjare, ratebeer-folk samt övriga helt enkelt ”vanliga ölintresserade” personer att samsas så bra och ha det så gemytligt samlade kring vårt gemensamma intresse: bra öl!

På det stora hela var kvällen uppskattad av alla, nu ser vi fram emot att sakta växa upp till vårt maxantal på 40 medlemmar och våra olika temaprovningar framöver.

Det kommer nog att bli ännu bättre.


Dugges Bärsklubb besöker Ocean Bryggeriet AB

Redan i januari 2008 hade Dugges Bärsklubb sitt första möte på plats i lokaler på bryggeriet. Ett möte per månad fram till maj gick bra, liksom att träffas i augusti och september efter sommaruppehållet. Tyvärr fick träffarna i oktober och november ställas in på grund av för få anmälda, december var sedan tidigare planerat juluppehåll.

Då det var dags att träffas första gången 2009 blev det i januari första studiebesöket utanför Dugges, ett annorlunda sätt att fira klubbens ettårsjubileum.
Redan under hösten hade några av oss som håller i Bärsklubben pratat med bryggare Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet om att komma förbi på ett besök, någonting som vi hoppades skulle uppskattas av våra medlemmar.

Till sista lördagen i januari började vi alltså ta in anmälningar för vårt studiebesök, på dagen i fråga var vi nästan 30 anmälda som tog spårvagn ut till Almedals hållplats på gränsen till Mölndals kommun. Vidare gick vår grupp på slaget 17:00 in mot gamla Lyckholms Bryggeri, där Oceanbryggeriet är etablerat.

Thomas tog emot oss och vi kunde börja vår rundtur, praktikant Joel som går utbildningen till bryggeritekniker fanns också på plats.
Till en början fick vi varsitt smakprov på Ocean Pilsner att släcka törsten med, medan Thomas berättade om bryggeriet.

Oceanbryggeriet är beläget i gamla tapphallen på det som en gång var Lyckholms Bryggeri. Bryggverket kommer från Jämtlands Bryggeri där Thomas arbetade innan han kände att det var dags att starta eget. Då Jämtlands ändå skulle skaffa ett nytt bryggverk passade Thomas på att få med sig det bryggverk där han själv bryggt ca 700 gånger under sin tid på Jämtlands.
Bryggverket i sig är i engelsk stil, mäskning och lakning sker i ett kombinerat kärl och ett separat varmvattenkärl finns nära intill. Vattnet får en tillsats av saltsyra för att sänka pH till ca 5,4. På frågan om mjölksyra är bättre eller sämre blir svaret bättre men dyrare. Inmäskning sker med ca 2,7 liter vatten per kilo malt till ungefär 67 grader som sedan hålls i ungefär 90 minuter, varefter lakning tar vid. Under denna rast steriliseras vörtkokare, kylanordning och slangar till jäsning. Då denna rengöring tar ca 90 minuter är det också detta som sätter mäsktiden, annars skall det räcka med en rast på 70 minuter. Normalt behöver Thomas inte recirkulera mäsken innan lakning. Under lakningen tillsätts vatten på 78 grader från en roterande arm ovanför maltbädden, vattnet tillsätts så att toppen på maltbädden alltid är blöt, men aldrig helt nersänkt under vatten. Flödet under lakningen hålls kring 18 liter per minut.
Vörten pumpas över till vörtkokaren som har en kapacitet på 1300 liter. Under vörtkoket cirkulerar vörten ut ur kärlet och genom två stycken element innan det går in i kärlet igen. Normalt tillsätts humle i två steg, bitterhumle och aromhumle. I vissa öl tillsätter Thomas även smakhumle, men det hör till ovanligheterna. Bitterhumlen tillsätts ca 60 minuter före kokets planerade slut. En eventuell smakhumle tillsätts 20 till 30 minuter före koket skall avbrytas. Aromhumlen tillsätts precis när koket stängs av. Efter att koket avslutats lämnas vörten i 10 minuter för att stora proteiner och humle skall börja falla till bottnen.
För att kyla vörten körs denna genom en plattvärmeväxlare av stor modell, därefter pumpas vätskan över till jäskärlen.

När vi kommit så här långt på vår visning av bryggeriet började de flestas glas bli tomma, väl inne i jäsrummet fick vi då prova på Ocean Eko Pale Ale från tank, deras ekologiska ale. Thomas påpekar dock att den ekologiska malten från Tyskland transporteras till Sverige på lastbil och menar på att det är bättre att köpa närproducerade varor än att stirra sig blind på en ekologisk märkning.

Ett antal jästankar står uppradade i kylan inne i jäsrummet. Anledningen att inte värma upp lokalerna ens nu på vintern är helt enkelt för att spara på energi. Pilsnern bör jäsa i ca 12 grader och med en omgivningstemperatur under vintern på 6 grader krävs det mindre energi för att kyla bort värmen från jäsningen.
En ale jäser normalt ut på två dagar på Oceanbryggeriet, pilsnern tar ungefär fyra dagar på sig.

Nu då glasen börjar tömmas får vi prova Ocean India Pale Ale, ungefär så färsk den kan bli från tank. Thomas berättar att han var där under natten strax efter midnatt och tillsatte klarningsmedel till den. Som klarningsmedel använder man isinglass, framtaget från simblåsan på vissa fiskar.
Nu börjar de flesta bli lite uppvärmda av ölen, om väl kyliga på utsidan, vi går vidare på att testa Ocean Julöl på flaska. Efter en stund får vi också prova Ocean Porter från fat.

Då många av oss börjar känna att kylan gör sitt samt att en middag inte vore helt fel tackar vi Thomas för besöket och beger oss ut i januarikvällen, rykten om att 3 Små Rum är varmare påverkar var många hamnar till slut.

För dig som vill veta mer om Ocean Bryggeriet AB rekommenderas deras hemsida
http://www.oceanbryggeriet.se/


Ett besök på Bredaryds Wärdshus i april 2009

Dugges Bärsklubb beslutade att april månads träff skulle resultera i ett studiebesök, denna gång utanför Göteborg. Totalt åtta personer anmälde intresse för att åka de knappt två timmarna till småländska Bredaryd och spendera natten på deras Wärdshus.

Exakt var tanken kom ifrån att åka just hit kommer jag inte ihåg, men vet att några av oss pratat om att man borde åka dit. Dels har jag blivit rekommenderad ett besök från flera kamrater, dels med informationen från de två böckerna ”Sveriges Ölbryggare” (sid 26-29) och ”Sveriges Ölkrogar” (sid 138-141) satte sedan jag ihop ett förslag som gick väl hem hos Bärsklubbens planeringsgrupp.

Efter att ha anordnat lite mailkonversation för att säkerställa att tillräckligt med intresse fanns för att boka en egen provning (minst åtta personer) ringde jag och bokade ölprovning samt fyra stycken dubbelrum.

Först ville de jag pratade med om bokningen gärna att vi skulle ta deras komboprovning med fyra öl och fyra whisky istället för den rena ölprovningen med tio öl. Men då vi främst är en ölprovarklubb så insisterade jag på att vi naturligtvis skulle ta ölprovningen.
I och med att de redan hade en komboprovning den dagen bokad före jag ringde flyttades vår provning från vanlig starttid 18:00 till 19:00 istället, något som inte var några problem för oss.

Chaufförerna Michael Berggren och Fredrik Ekstedt ställde upp med sina bilar. Vi övriga sex, Janne gnoff Berglund, Jens Nielsen, Thomas Mattsson, Magnus Larsson, Torvald Haglund samt Eva-Lena Haglund mötte upp på Nils Ericsson Terminalen för avfärd lördagen 25:e april vid 15:30.

Vi anlände utanför Bredaryds Wärdshus ungefär 17:15 för att checka in i våra rum. Torvald och Eva-Lena var ett givet par, jag snodde åt mig Jens då jag sedan tidigare resor vet att han inte snarkar, Fredrik fick bo med Thomas för det gick bra i Söderbärke och Micke fick bo med Magnus då de åtminstone jobbat ihop tidigare och kände varandra sedan dess.

Service vid incheckning var mycket bra och snabb, Petra som höll i detta höll mig kvar lite för att kontrollera vilken nivå av ölprovare vi var. Eftersom vi gick från mycket oerfarna till mycket erfarna beslutade vi att köra en provning som de normalt håller den, det är också intressant för oss för att se hur andra lägger upp sina provningar och vad de berättar under dessa. Jag passade också på att överlämna lite hembrygder att lämna till bryggaren eller personalen vilket verkade uppskattas mycket.
Dugge hade bett mig kolla om de fortfarande hade hans tre fat kvar som de hämtade några år tidigare, infon lämnades vid incheckning och jag blev lovad att de skulle leta efter dessa.

Efter att ha lämnat väskan på rummet och förberett kameran gick vi ut till ölstugan och provade varsin flasköl i väntan på provningen. Vi rekommenderades att testa lite lättare öltyper för att inte förstöra för den kommande provningen, redan här fick vi ett seriöst intryck av att de bryr sig om sitt rykte och att de håller hög service.
Det strålande solskenet och varma vädret till trots satt vi inte utomhus och drack vår öl då de här inte får sätta upp sin uteservering förrän första maj. Personligen klagar jag inte då jag inte gillar att sitta ute, men vet att några av mitt ressällskap gärna skulle ha suttit och gottat sig i värmen.

En sak som förvånade oss lite med de flasköl vi köpte var att bäst före datumet gått ut på några av dem, vissa långt över dessutom. Dock som de svenskar vi är då man inte ska klaga sa vi ingenting om detta, vilket i sin tur leder till att de fortsätter sälja vissa öl som datumet gått ut på. Hur bryter man denna onda cirkel?

Snart kom Petra och hämtade oss, det var dags att sätta igång.
Som fördrink, eller om man så vill första öl, fick vi ett champagneglas med en röd-rosa vätska med rosa skum. Vi sniffade och tittade och smakade, kriek tyckte jag, nej framboise sa flera andra, självklart tyckte jag då jag pejlade in smaklökarna bättre. Vi gissade på att belgiska hallonöl vi kunde komma på att vi sett i Sverige, men resultatet var för oss en rejäl överraskning. Ölen vi provade var nämligen från England! Samuel Smith hade bryggt sig en öl vid namn ”Organic Raspberry Fruit Beer” vilken lurade oss totalt. Mycket trevlig och fräsch uppfriskande dryck.

Efter denna första öl satte vi oss till bords och fick frågan hur vi ville ha vårt kött. Då de enligt information endast använder svenskt klass A-kött rekommenderades att välja stekning medium rare, vilket de flesta av oss också gjorde. I deras provningar ingår nämligen deras berömda och klassiska plankstek, en tradition sedan 1991.

Öl nummer två för kvällen var en av Bredaryds egna, serverat i deras speciella och enligt mig snygga glas. Denna öl bar namnet ”Teo’s Snyting” och var en öl på 6,2% men en Belgisk känsla kring sig. Jag och Micke fick öl som var grumligare än de som resterande sex fick, vid fråga fick vi höra att vi precis fått från ett nytt fat. Det var viss skillnad i smak och doft, men bägge varianterna var trevliga. Petra berättade att deras öl bryggs så de skall passa till maten de serverade och lovade att efter vi provsmakat denna öl skulle maten komma ut så vi fick chansen att prova ölen först utan och därefter till maten.
Så blev det också, maten kom snart efter och enda nackdelen där var att de glömt min specialbeställning att inte lägga på någon sås, något som snabbt rättades till.
En liten sak till var väl att köttet mer var stekt som medium än medium rare, men smaken var det inget fel på och köttet var mycket mört.

Öl nummer tre kom efter maten, för att provas före och till kaffet samt chokladbiten. Denna var Sotarn Oatmeal Stout från Hantverksbryggeriet på flaska. En trevlig gammal bekantskap som jag gärna träffar på.

Fjärde ölen och den sista som avslutar middagen var för att bryta av smakerna och få mindre vana ölprovare att igen tänka utanför gränserna för vad öl är. Nu var det Panil Barriquée Sour (europeiska varianten) på flaska, även den trevlig så klart.

Nu var middagen avslutad och Petra bad oss ta en paus på sju minuter för att ge henne en chans att förbereda det sista inför kommande del av provningen, även så vi kunde ta toapaus så att vi inte behövde avbryta provningen för detta.

Sju minuter senare vandrade vi nerför trappen till rummet med ölsamlingen, där man även kan se bryggeriet genom en glasruta.
Här trängdes tusentals oöppnade ölflaskor längs med väggarna, många av vilka jag aldrig själv provat och det kliar i ölfingrarna ibland att då smaka av en del, vilket man inte får så klart.

Efter att vi lugnat ner oss lite tar vi plats vid bordet och de sex tomma glasen framför oss. Efter att ha frågat vår värd om det är möjligt att hålla en blindprovning står flaskorna med aluminiumfolie kring sig och under en filt så vi inte ska kunna gissa vilken öl som är vad.

Innan provningen börjar dock får vi svara på den obligatoriska, alltid lika svåra, frågan om vad vårt favoritöl är, men ställd som ”om ni bara fick dricka en öl resten av livet, vilken skulle det vara?”. Många av oss, liksom jag, svarade något i still med ”Kaggen är ju det bästa jag någonsin druckit, men om jag skulle dricka en öl jämt så skulle det få bli…”. Mitt svar föll på ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquell direkt från ekfat i källaren på bryggeriet i Plzen, oh vilka sköna minnen.

Värdinnan berättar vidare lite om hur de brukar lägga upp sina provningar samt en del tidigare erfarenheter hon haft. Vi berättar också om Dugges Bärsklubb och hur våra träffar brukar gå till samt hur det blev sig att vi resta till just denna kväll.
Tydligen visar det sig att det för öl är första gången man håller en blindprovning på plats, något vi ser fram emot. Det är också första gången som man inte har med Aecht Schlenkerla Rauchbier på ölprovningen, så även här tänjer man på gränserna då det kommer celebert besök från Göteborg!

När provningen drar igång provar vi sort för sort, alla på flaska, med två till tre personer per flaska. Under tiden vi provar berättar vi vilka dofter och smaker vi känner, vilken stil vi tror det är samt från vilket land den kan tänkas komma. Mycket ofta visar det sig hur fel man har och många gånger också hur otroligt rätt man snabbt kan ha.

De sex sorterna i ordning var
Gordon Finest Gold
Flying Dog Double Dog
Kulmbacher Eisbock
Ölvisholt Lava
Shipyards Brewer’s Choice 2008 Royal IPA
Bush Blonde

Efter dessa sex officiella öl får vi provsmaka Bredaryds egen Tjyvbryggaröl från tank och faktiskt också en gammal flaska från 2003 med Bredaryds Chocolate Stout. Den senare doftade fantastiskt, enormt trevligt, men var tyvärr sur i smaken då den fått stå för långe. Men de två sista ölen visar än en gång vilken otrolig service man får här bara man visar att man själv är intresserad!

Gällande bryggeriet så brygger man efter behov, all öl säljs i egna lokalerna. Varje bryggning fyller man på tank som ligger på 400 liter (en av tankarna 500 liter), bryggningen tar 20 timmar från första inmäskning till sista rengöring. Normalt gör man två inmäskningar med 100 liter per mäsk. Bryggmästare Rickard bor själv i Malmö och kommer upp för bryggning samt behov, ägaren Helena jobbar också en del med bryggbestyr. I slutänden har man normalt bryggt ca 4 till 6,000 liter öl per år.

När provningen så är avslutad häller vi upp det sista av de öl vi ville fortsätta med och går upp till restaurangen igen. Här beställer vi in lite fler flasköl och pratat om hur provningen, maten och resan varit än så länge. Alla är mycket nöjda och glada över att vi gjorde resan.
En efter en droppar gänget av för sömn medan det till sist är jag och Jens kvar då Petra vill stänga och åka hem. Vi får dock hjälp att lasta en bricka med de öl vi vill spara och råd hur man bäst bär den, sedan går vi som en udda room service tillbaka till vårt gemensamma rum för att fortsätta kvällen på bästa sätt.

Sängen var skön och sömnen god, frukosten fyllde upp och vädret dagen efter endast lite mindre solig men tillika fin tycker jag. En liten promenad till ICA för att  köpa vatten resulterade i en flaska påsköl från Three Hearts jag inte provat. Till slut dags att sätta sig i bilen för hemfärd igen.

Hemfärden går även den utan problem, glada resenärer som gärna gör ett nytt besök. Själv kommer jag att sälla mig till den växande skaran som varmt rekommenderar ett besök på Bredaryds Wärdshus!

För mer info:
http://www.bredarydswardshus.se/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar