Julitaprojektet - från bryggning till bedömning
Första
gången jag hörde talas om humleprojektet på Julita var när vi
funktionärer inom Svenska hembryggareföreningen besökte Närke
Kulturbryggeri 2008. Berith från bryggeriet och Jessica från
hembryggareföreningen förklarade bakgrunden till projektet lite
snabbt.
Men vad är detta projekt då? För den
som vill läsa en del om bakgrunden är det bästa att surfa till
www.kulturbryggeri.se. På denna sida kan man hitta rätt
mycket information.
I grund och botten har man på Julita
Sveriges Lantbruksmuseum samlat in humleplantor från gamla gårdar
runt om i Sverige. Platserna har man valt via gamla kartor från
1600-talet där man sett att det odlats humle för att lämnas som
tionde till Svenska kronan.
Det handlade alltså om att få medlemmarna i
hembryggareföreningen att brygga på Julitahumle enligt ett visst
recept och under en viss tidsperiod. Efter detta skulle man samla
domarna och se vilka egenskaper varje humle gav i smak och arom.
Redan från början kände jag att detta var
någonting som jag ville hjälpa till med, vilken fantastisk chans
att få använda både sina bryggar- och sina domarkunskaper.
Nästa gång ämnet dök upp på riktigt var
under SM i hembryggd öl i Lövstabruk 2008. Här fanns
intresseanmälan för både bryggning och att dömning. Självfallet
skrev jag upp mig på bägge listorna!
När hösten 2008 började närma sig kom det
också mer information om vilket grundrecept man skulle använda och
vilka tidsramar som gällde. Tyvärr saknades det också några
bryggare för att alla kloner som lämnat tillräckligt med skörd
skulle kunna bryggas av ett par olika personer. Själv hade jag
anmält mig för två bryggningar till en början, men utökade detta
till fyra eftersom det kändes att mer hjälp behövdes.
Bryggning lördag och söndag
Så
en dag kom ett mail om att råvarorna skickats, äntligen! Då viss
del av humleskörden slagit fel räckte det ändå med att jag
bryggde två olika öl, på min lott låg klon 2 samt klon 12. Nummer
2 såg grön och fin ut, medan nummer 12 hade någon typ av
svampangrepp, den var brun och knastertorr. Klon 2 blev bryggd första
lördagen inom ramarna för bryggprojektet, klon 12 blev sedan till
under söndagen.
Eftersom endast ett par flaskor av varje brygd
skulle skickas till bedömningen, men man fick ut 25 liter, hade jag
efter några veckor med jäsning och kolsyresättning femtio liter
med Julitaöl hemma. En tanke som slog mig var att den årliga
vinterölsträffen i Göteborg närmade sig, ett gyllene tillfälle
att få andra att prova Julitaölen som annars kanske inte skulle få
chansen till detta.
Sagt och gjort, en back av varje brygd fick
följa med till vinterölsträffen, tillsammans med lite utskrifter
som beskrev projektet och receptet.
Nu hade mina experimentöl ingen chans
till medalj i startfältet med härliga vinterbrygder, men det var
ändå roligt att få höra kommentarer från andra bryggare och
övriga besökare.
När det nya året kommit igång var det så
dags att skicka sina flaskor till bedömningen i Stockholm. Det blev
fyra flaskor totalt som åkte iväg med ett paket till uppsamlingen.
Detta skedde tillsammans med ett
enklare bryggprotokoll framtaget av hembryggareföreningen för dessa
experiment.
På Stora Hembryggardagen 2009, lördagen 24:e
januari, samlades vi trettiotalet personer i en lokal i Stockholm.
Ett antal domare, bryggare och andra inblandade i projektet satte oss
ner i sex olika grupper för att leta vilka karaktärsdrag vi kunde
hitta i arom och smak från varje humleklon.
Tyst provning
Varje
grupp fick ett antal olika kloner tilldelade sig, där det fanns
mellan en och rätt många olika bryggningar av varje. Bedömningen
gjordes efter ett protokoll framtaget för just detta syfte. Här
kunde vi pricka i vissa fördefinierade karaktärsdrag, liksom i
vilken intensitet vi ansåg att de visade sig.
Det mesta av provningen skedde tyst för varje
klon för sig, därefter följde vissa diskussioner om vad man hittat
och vad uppfattningen om just denna öl var. En sak som ofta slog
personerna i min grupp var hur olika karaktär ölen hade, även de
som var från samma klon. Fyra olika öl som skall ha varit bryggda
efter samma recept och med samma humleklon varierade mycket i sin
karaktär. Detta fann vi lite lustigt då den enda skillnaden skall
ha varit bryggare (med bryggverk) samt vatten.
Efter att vi bedömt våra kloner och
sammanställt våra protokoll testade vi ett antal preparerade öl.
Här var det Pripps Blå som öppnats, preparerats med torrhumle från
en viss klon, sedan kapsylerats igen. Här kunde vi testa fler än
bara de kloner vi redan bedömt från, då även klonerna med dålig
skörd ofta hade gett så pass mycket att kunde användas i detta
experiment.
Något som var mycket tydligt här var att i
princip alla klonerna gav en tydlig lök- och svampkaraktär som inte
alls var lika tydlig då humlen hade kokats.
När eftermiddagen led mot sitt slut och ölen
hade bedömts klart var detta steg redo att sammanställas av de
ansvariga. För min egen del återstår bara att vänta till SM 2009
samt humlemiddagen för de som arbetat med projektet, här kommer då
resultaten av det stora projektet att meddelas. Självklart kommer ni
även att kunna läsa om resultatet i nästa nummer av Hembryggaren.
Själv är jag mest nöjd över att ha fått vara med om detta
otroligt seriösa och spännande projekt, hoppas bara att vissa av
dessa kloner bedöms vara så trevliga att de börjar odlas
kommersiellt till slut, det vore väl fantastiskt?
2013 tillägg:
http://www.kulturbryggeri.se/ur_hembryggaren3-08.pdf
2013 tillägg:
http://www.kulturbryggeri.se/ur_hembryggaren3-08.pdf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar