Bokrecension: Smoked Beers
Svensk titel: Ej tillgänglig
Originaltitel: Smoked
Beers
Språk: Engelska
Författare: Ray Daniels och Geoffrey
Larson
Förlag: Brewers
Publications
ISBN: ISBN-13: 978-0-937381-76-2
ISBN-10: 0-937381-76-4
Tryckt år: 2000
Tryckt land: USA
Antal sidor: 273
Beskrivning:
Den rökta ölens historia enligt vad
författarna har hittat i äldre skrifter presenteras först, över
rätt många sidor. Framförallt koncentrerar man sig på vad som
skrivits om Storbritanniens äldre öl, men till viss del även
Tyskland och i de delar det är relevant USA:s korta ölhistoria.
Här tas olika mältningstekniker,
redskap, träslag och andra bränslen mm upp, liksom hur ölen har
utvecklats under åren.
Nästa kapitel beskriver två klassiska
Tyska (Bamberg) producenter av rököl, liksom det Alaskabaserade
bryggeriet en av författarna äger och grundat.
Vidare kommer ett avsnitt om
kommersiellt tillgängliga rököl runt om i världen, med en del
uppgifter om densitet, IBU mm.
Nästa kapitel tar upp kemin i röken,
något som de två författarna med bakgrund i kemi har varmt om
hjärtat. Man tar upp skillnader mellan olika träslag, hur elden
påverkar röken, hur bränslet bäst skall förbrännas, olika
reaktioner som händer samt oönskade giftiga ämnen som kan bildas.
Kommande del i boken inriktar sig mot
den som vill testa att röka sin egen malt hemma. Vilka bränslen som
ger vilken karaktär, hur man går tillväga samt en del tips och
tricks.
Nu följer ett kapitel inriktat mer mot
själva bryggningen av rököl, har man köpt sin rökmalt och bryr
sig inte så mycket om historian bakom och kemin i det hela är det
här man skall börja läsa noga. Olika recept med beskrivningar och
förslag på ingredienser tas upp.
Första appendix berättar om
matlagning med rököl med ett antal olika recept.
Nästa appendix listar rököl och
deras tillverkare, dock verkar det uteslutande handla om USA.
Bokens två avslutande korta appendix
tar upp leverantörer (i USA) av trä för rökning samt tabeller för
enhetsomvandling.
Personliga kommentarer:
Boken skiljer sig till stor del från
övriga i serien ”Classic Beer Style Series”, framförallt då
rökölen i sig inte är en typ utan mer en karaktär som kan läggas
till nästan vilken öltyp som helst.
Jag finner dock boken spännande och
lärorik, framförallt bitarna kring mältning i äldre dagar och hur
man kan röka sin egen malt.
Tyvärr är boken inriktad mot
amerikaner boende i USA, något som ibland blir pinsamt uppenbart.
Trots detta är den mycket läsvärd och väl värt att plöja igenom
för den vetgirige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar