Bokrecension: The Beer Bible
Svensk titel: Ej tillgänglig
Originaltitel: The Beer Bible plus the
beer sommelier’s handbook
Språk: Engelska
Författare: Willie Simpson
Förlag: John Fairfax Publications Pty
Ltd.
ISBN: 978-1-921190-86-5
Tryckt år: 2007
Tryckt land: Australien
Antal sidor: 208
Beskrivning:
Efter en kortfattad ölhistoria med
viss inriktning mot Australien följer ett antal kapitel som skiljer
sig mycket från varandra.
”From mainstream to premium”
beskriver hur Australiensarna dricker allt mindre öl, men av
allt bättre kvalitet. Även de inhemska bryggerierna satsar allt mer
på öl av ”premium” kvalitet.
”Gold, amber & black”
beskriver skillnaderna, som man ser dem i detta land, mellan de
olika ölsorterna. Inte alla typer från shbfs öltypsdefinition
finns med, men de har å andra sidan några typer som inte finns hos
shbf heller. Till varje öltyp finns ett antal inhemska märken
beskrivna.
”Australia’s breweries &
best brews” tar upp en mycket stor del av alla bryggerier i
Australien 2007 med namn, kontaktuppgifter och hemsida samt ett urval
av deras sortiment. Vissa öl finns också beskrivna med bild samt
karaktärsbedömningar.
”Around the world in 80 beers”
tar upp 80 olika importerade ölmärken som säljs i landet, i
bokstavsordning. Samtliga finns beskrivna med foto/bild, öltyp och
alkoholstyrka, en karaktärsbedömning samt lite mer diverse info och
historik.
”Beer tourism & speciality
bars” tar upp fenomenet där vissa turister ägnar sin semester
åt att besöka olika bryggerier och barer samt jaga olika öl. Här
tas också upp ett antal exempel på ställen som har inriktat sig
mot denna typ av turism.
”Brew your own” går igenom
hur man brygger sitt eget öl med hjälp av ölkit, sedan genom att
börja med lite mer extrakt, vidare till helmalt, dock i relativt
enkla och korta ordalag.
”Beer sommelier’s handbook”
tar upp allt från hur man på en pub bör köpa in, variera och
hantera sin öl till hur man provar en öl på olika sätt. Över
drygt 30 sidor finns här en rätt detaljerad instruktion till
barägare och personal för hur man behandlar sin öl och sina kunder
bättre.
Personliga kommentarer:
För mig som hembryggare gav inte denna
bok direkt mycket.
För mig som hobbyölupphällare och
besökare av många barer fick jag mig ett par tankeställare.
För mig som ratebeerskribent hittade
jag ett antal nya öl och bryggerier som jag inte visste om och gärna
testar om tillfälle ges.
För mig som rent generell ölnörd som
gillar att läsa om öl var detta en ny intressant upplevelse.
Framförallt har jag ändrat
uppfattning om Australien, jag trodde det var mest ljus, mer eller
mindre blaskig, lager som gällde, men det verkar som om de haft en
rejäl boom under senare år där man satsar på kvalitet och
småskalig tillverkning.
Skall man besöka Australien
alternativt bo där en period skulle jag verkligen rekommendera
personen i fråga att försöka få tag på denna bok, den blir lite
som en kortfattat variant av ”good beer guide något land” som
Camra och liknande organisationer har börjar publicera med så
populärt resultat.
Författarens beskrivning i ”Beer
sommelier’s handbook” skulle jag gärna se översatt till
svenska, faktiskt skulle jag gärna se att någon skriver en likadan
bok, men för den svenska marknaden istället.
Just min variant är märkt med
”Printed for BWS. Promotional copy not for sale” som en kamrat i
Australien hittade och skickade åt mig.
2013 tillägg:
Har hört av en vän att det finns en nyare mycket större version av denna bok av senare utgåva.
Har hört av en vän att det finns en nyare mycket större version av denna bok av senare utgåva.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar