tisdag 4 juni 2013

Bokrecension - Brown Ale (Classic Beer Style Series)

Detta är en äldre recension



Bokrecension: Brown Ale


Svensk titel: Ej tillgänglig
Originaltitel: Brown Ale
Undertitel:  History, Brewing Techniques, Recipes
Språk: Engelska
Författare: Ray Daniels och Jim Parker 
Övrigt: Classic Beer Style Series nummer 14
ISBN: 0-937381-60-8

 En av de första sakerna jag kommer att tänka på då jag läser igenom boken är hur inriktad den verkar vara mot den amerikanska marknaden. Speciellt blir detta tydligt då jag precis före läst igenom ”Mild Ale” vilken var mycket snällare då det gällde att tänka på läsare från andra länder.
Detta gör inte boken mycket mindre läsvärd, mer en reflektion från min sida.
Att boken är på engelska och inte översatt gör inte mig någonting, men kanske värt att tänka på ifall man inte är van att läsa litteratur om öl och bryggning på engelska.

Uppbyggnaden av bokens kapitel börjar med historien om brown ale, en beskrivning över ölprofilen hos denna öltyp, hur man brygger brown ale, olika tekniker som är värda att nämnas gällande bryggning av stilen, vad man skall tänka på vid avnjutande av en öl från denna stil, samt slutligen förslag på recept för att brygga egen brown ale.
Förutom ovan nämnda huvudkapitel följer ett antal appendix, dessa går igenom hur man beräknar IBU, en lång lista över nordamerikanska bryggerier som (1998) bryggde kommersiella brown ale, samt till sist en tabell för omvandlingar mellan olika enheter.
Boken avslutas med kapitelhänvisningar, en ordlista och en bibliografi för vidare läsning.

Då detta var första gången jag själv läste igenom boken plöjde jag den från pärm till pärm, läsandes alla fotnötter, bläddrade till kapitelhänvisningarna, kontrollerade alla bilder, figurer och tabeller samt gjorde mitt bästa för att skapa mig en uppfattning av boken på det stora hela.

Första kapitlet i boken, The History of Brown Ale, går under dryga 30-talet sidor igenom texter, teorier och tankar från år 688 fram till dess boken skrevs. Här fokuserar författarna inte enbart på brown ale i sig, utan på samtliga öltyper som förr bryggdes på brittiska öarna. Man hävdar att all öl alls inte var mörk och rökig som många påstår, utan varianter fanns även då. Vidare tas vissa maltsorter, diverse kryddningar, tekniker med mera upp, gärna där man kan via källhänvisningar till andra texter. En intressant flora av olika historiska kryddningar är mycket läsvärd för den som vill försöka återskapa äldre tiders smaker.
Om man som hembryggare är ute efter att snabbt hitta tekniker, recept, beskrivningar över arketyper och smaker mm så går detta kapitel utmärkt att hoppa över. Men om man vill följa en hygglig röd tråd över ölstilars och teknikers utveckling på brittiska öarna från före medeltiden till sent 1900-tal är det är klart läsvärt kapitel. Lite intressant kan dock vara att slutsatserna som dras i denna bok inte alltid självklart följer de man läser i ex ”Mild Ale”, ”Stout” och ”Porter” från samma serie böcker. Detta visar förvisso mest på att man inte bara på internet utan även i böcker får se till att vara lite kritisk mot det man läser.

Bokens andra kapitel, Brown Ale Profile, är lite mer snabbläst med sina knappa 20 sidor. Först går man igenom skillnader mellan två stora engelska typer av brown ale, den nordengelska samt de som kommer från London. Här gås bägge typerna igenom dels i bryggeritekniska värden som exempelvis OG och FG, dels i text beskrivande vad som karakteriserar varje stil om man väljer att göra en ölbedömning. Vidare följer en genomgång av det som blivit mer klassiskt som brown ale bland amerikanska bryggare, skillnader mellan stilarna i England och USA, bakgrund till varför detta har skett samt vissa tekniska detaljer för den som vill veta var gränserna går. Efter detta kommer en kortare beskrivning av typerna American Brown Ale (maltigare variant), Texas Brown Ale (kraftigt humlad), samt American Speciality Brown Ale (smaksatta, specialingredienser etcetera). Kapitlet avslutas med en beskrivning av olika sockerarter, frukt, kryddor och annat som är mer eller mindre vanliga att tillsätta.
I detta kapitel kommer infon för hembryggaren fram på riktigt, nu kan den som vill börja lära sig om olika ölstilar verkligen botanisera i skillnader. Oavsett om man är ute för att lära sig mer om vad som funnits och finns, hur andra gör, om ölen som skall bryggas planeras att bli typriktig, eller om man bara är vetgirig, så är detta klart ett läsvärt kapitel. För den som är eller vill bli öldomare, lära sig mer om sensoriska skillnader mellan öltyper, eller bara bli bättre på att sätta ord på olika saker man hittar då man provar öl, kan jag också klart rekommendera vidare läsning här.

Kapitel tre, Brewing Brown Ales, tar med sina knappa 50 sidor en liten längre stund att läsa igenom än sina föregångare. Malt, humle, jäst, vatten och övriga ingredienser som har, brukar eller kan användas i bryggning av brown ale gås igenom här. Avsnittet om malt börjar med en genomgång av för- och nackdelar med maltextrakt, följt av olika bas- och specialmaltsorter samt vad de har för olika karakteristik. Karamell/crystal malt, rostade maltsorter, att rosta egen malt i ugnen, alternativ för den som vill få ”historisk karaktär” följer och avslutas med en enkel genomgång av råfrukt. Humlen får sin del genom att gå igenom vad som populärt används hos brittiska och amerikanska bryggare då de tar fram denna stil. En genomgång av hyggligt många humlesorter följer samt avslutar humlens inlägg här. Olika typer av jäst som finns tillgängliga, vad skillnader man kan få, samt vad olika saker kallas och innebär gällande jäst och jäsning följer. Avsnittet om vatten för bryggning går igenom vad man bör tänka på och visar även exempel på mineraler och salter i klassiskt Londonvatten. Under övriga ingredienser tar författarna först upp olika vanliga sockerarter som används inom bryggning, samt vilka bidrag detta ger till ölen. Efter detta kommer en sektion för diverse örter och kryddor som kan få igång hjärnan hos den mest hårdnackade anhängaren av den tyska renhetslagen.
Vill du som bryggare göra en brown ale är detta ett kapitel du inte skall hoppa över, här får du verkligen serverat detaljer för att följa rakt av eller använda i egna experiment. Vill du dessutom kanske göra mer historiska brygder får du säkerligen många nya idéer från de sista sidorna i kapitlet.

Nästa kapitel går relativt kort men väl sammanfattat igenom de procedurer som klassiskt används för att brygga denna ölstil. Olika procedurer och utrustning för mäskning är först ut, följt av kok, separerandet av proteiner och humle samt vidare till kylning.
Fortsättningen med beskrivning av procedur och utrustning för jäsning och klarning går igenom steg som de flesta hembryggare aldrig kommer att vara i närheten av, men det är om inte annat intressant kuriosa.
Den hembryggare som är hyggligt van vid att brygga ale får nog inga uppenbarelser från detta kapitel, men om man verkligen är ute efter att tillverka en stiltypisk brown ale eller bara lär sig mer om ölstilen är det fortfarande läsvärt.

Kapitel 5 går med sina 10 sidor igen om ett par kommersiella exempel, där varje märkes karakteristik beskrivs. Personligen känns kapitlet lite ointressant, om man inte är ute efter att få exempel på olika karaktär en brown ale kan ha kommersiellt eller leta vokabulär på engelska att använda i sina egna beskrivningar.

Kommande kapitel går in på ämnet att njuta av och med brown ale. Efter ett par tips om glas och temperatur samt annat som rör servering går författarna mer in på att servera ölstilen med mat. Här följer ett antal recept med öl som en av ingredienserna.
Det är alltid roligt att se hur andra lagar mat med öl, men då de flesta recept endast står med amerikanska mått får man ge sig på lite konverteringar för att få en uppfattning om vad de pratar om.

Kapitel 7 är där hembryggaren kan börja komma igång på riktigt, närmare bestämt finns här förslag på recept för brown ale. Man tar upp tio olika recept från pre industriell rökig brown ale upp till dagens smaksatta öl. Samtliga recept kommer som tre varianter, maltextrakt för 5 gallon, all grain för 5 gallon samt all grain för en barrel.
Samtliga mått i vikt för extrakt, malt och humle är åter igen endast enligt amerikanska mått. Det är förvisso bättre än i vissa andra böcker där man ibland räknat fel eller till och med inte förstått tiopotenserna. I vilket fall kan man få en del inspiration från detta kapitel, väl värt att läsa alltså.

Efter bokens sista vanliga kapitel följer ett par appendix, A går igenom exempel på hur man beräknar IBU, B listar alla kända brown ale i nordamerika vid bokens tryckning samt deras bryggerier, C går igenom konverteringar mellan olika enheter.
A och C kan vara mycket läsvärda, efter man dubbelkollar beräkningarna som vanligt. B däremot är för mig helt ointressant, men vill man veta vilka brown ale som fanns på andra sidan vattnet för 12 eller 13 år sedan, kör hårt.

Efter detta följer kapitelreferenser för den som blivit nyfiken och vill läsa vidare, vidare kommer en ordlista som udda nog inte känns som om den var gjord för den här boken, istället känns den som en kopia från den ordlista som finns i ”Mild Ale” från samma serie böcker. Avslutningsvis kommer en bibliografi och ett index.

Precis som vanligt med böcker från denna serie är de läsvärda, men man får hänga med lite själv och inte ta allt de skriver som en absolut sanning. Jag kan dock på det stora hela klart rekommendera denna bok för den som vill lära sig mer om brown ale.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar