måndag 11 november 2013

Mjödprovning 8:e november 2013

Vi satte oss ner ett par stycken hembryggare för att prova oss igenom diverse mjöd (och lite annat), många av dem hembryggda (de flesta), vissa lagrade.
Tanken på kvällen kom för ett tag sedan då jag och Johan J satt och provade diverse alster och kom fram till att vi alltid sparar "sista flaskan" av varje mjöd vi gör till "ett speciellt tillfälle" men att det där tillfället sällan dyker upp och antalet sista flaskan växer och växer. Därför beslöt vi oss för att skapa ett "bra tillfälle" och klämma oss igenom en del av det vi bryggt under åren.

Nedan en del bilder och info.

De som deltog var jag (gnoff), Johan J (Ludewic), Jens N (deft), Micke B (länk Untappd) samt Timo K (krjukoff / Sahtipaja). Av de flesta drycker provade vi 5 cl från varje flaska.

Dessutom upprepades detta till stor del på söndagen 10/11 med Ingo J (länk Untappd) då vi provade de flesta av slattarna från fredagen, dock i mindre volymer.


1) 

Kvällens första var en "Muscovian Ambassaror's Steward Mead" från Johan. Recept från sent 1500-tal, bryggd 2008. En välkryddad och för oss nordbor snudd på glöggliknande mjöd som serverades värmd. Den värmdes i kastrull på spisen, hälldes över på tillbringare och serverades från samt dracks ur små äggkoppar (den lille giraffen på bilden). Den bruna ploppflaskan är flaskan den lagrats på tills ikväll.
Mycket kryddor i denna, trevlig och vintervärmande. Enligt Johan helt odrickbar om den serveras kall. Jag satte 3,5 i betyg på denna på Untappd.
Muscovian Ambassaror's Steward Mead (2008) från Ludewic
2)  
Nummer två för kvällen blev min "M2", M2 gnoff Mjöd 2007, en av de två första mjöden jag byggde. Dessa två bryggdes samma dag, 27/10-2007. M2 hade honung från Eldorado samt lite vört från en öl jag bryggt samma dag. Mer honung tillfördes 10/11 och stoppades med "jässtopp" 14/11 vid en densitet på 1.023 °Ö. Då hade den jäst ner från totalt 1.101 °Ö. Den lades på keramikkrus med patentkork 25/11-2007 och har sedan dess stått och väntat på att öppnas. Detta är då sista flaskan.
Kommer igenom som lätt metallisk, lite smörig, viss bittermandel. Ingen oerhörd skillnad mot M1, men M1 är bättre och sötare med mer honungstoner.
Jag satte 3,0 i betyg på denna på Untappd.
Min (gnoff) mjöd M2 från 2007
3)  
Tredje var sedan "M1", M1 gnoff Mjöd 2007. Skillnaden mot M2 ovan är att denna hade "finare" honung som Micke köpt på någon gårdsbutik i Småland. Den hade totalt en densitet på 1.102 °Ö och stoppades på 1.028 °Ö. Detta är också sista flaskan.
Tydligare honung, viss mandel. Bättre än M2, men kanske inte så mycket bättre att det skulle väga upp med prisskillnanden för honungen rakt av?
Jag satte 3,5 i betyg på denna på Untappd.
Min (gnoff) mjöd M1 från 2007
4) 
Nästa öl var min M3, M3 gnoff Plommonjöd 2008, bryggd med lite vört, en massa Enköpingshonung samt lagd i primären på små plommon plockade från en kamrats plommonhäck. Bryggd april 2008. 
Mycket karaktär från plommonkärnor, dessutom rätt syrlig och känns helt utjäst. Jag satte 3,0 i betyg på denna på Untappd.
Min (gnoff) mjöd M3 från 2008
5) 
Micke hade med sig sin batch 39, Mjöd, bryggd sent 2012 eller tidigt 2013 med honung från Enköpingstrakten, annars okryddad. Ca 6-7,5% ABV, OG omkring 50/55, FG -1. Jäst med en mjödjäst från Wyeast, troligen "dry". 
Smakar rätt utjäst, lite karaktär av vetedeg. Jag satte först 3,0 med sänkte till 2,5 i betyg på denna på Untappd.
Mickes batch 39, okryddad mjöd
6) 
Micke hade med sig sin batch 39 l, Lingonberry Mead, en variant på 39 nu tillsammans med lingon. Endast omtappning till lingon skiljer mjöden åt. 
Smakar lingon, känns torr. Jag satte 3,5 i betyg på denna på Untappd.
Mickes batch 39 l, lingonmjöd
7) 
Nu var det dags för Johans första mjöd han någonsin bryggde, från 2005. Namnet bär den som Ludewic Första Mjöden 2005. Detta var innan han började dokumentera, men den är varken kokad eller avskummad och jästen är troligen en Tokayer. 
Mjöden känns lite kryddad och att det är bra krut i den, finns nog lite alkohol. Untappd fick en 3,5 på denna från mig.
Johans första mjöd, anno 2005
8) 
Dags för mig igen, nu min fjärde mjöd från 2008. M4 gnoff 1700-talsmjöd 2008, bryggd efter ett 1700-talsrecept. Kokad i 60 minuter med Saazhumle, rivet citronskal, russin, kryddnejlika och malda pommeransskal. 
Verkar ha blivit lätt kolsyrad, känns torr, citronerna kommer igenom, lite lätt av fenoler, en lätt beska kommer mot slutet. Gav den betyg 3,5.
Min (gnoff) M4
9) 
Nu var det dags för en till lingonmjöd, denna gång från Johan, nämligen Lingonmjöd 2008. Denna var inte kokad eller skummad, samt hade med lingon i processen. 
Mjöden kändes relativt söt, lite smörig, hade lite toner av lingon. Jag gav den 3,0 på Untappd.
Johans lingonmjöd från 2008.
10) 
Nu var det dags för mig igen, min femte mjöd någonsin, M5 gnoff Saffransmjöd 2008. Ett gram saffran till ca 18 liter mjöd, starkaste jag jäst ut, omkring 13% ABV. 
Smakar saffran, lite söt, rätt eldig. Alkoholen märks relativt tydligt. Jag gav den betyget 3,0.
Saffransmjöd från gnoff, bryggd 2008
11) 
Jens kom nu med sin första mjöd för kvällen, men den sjätte han bryggt räknat på batchnivå, Mjöd 6. Bryggd i mars 2013, andra generationens jäst Lalvin D47. Någon annan som hört att man inte ska återanvända jäst då man jäser på "rent socker"? =) 
Smakar lite lätt av vetedeg, känns torr och lite spritig. 2,5 i betyg gav jag den.
Jens (deft) hade sin mjöd #6 med sig
12) 
Nästa mjöd var även den från Jens, nu hans femte mjöd med OG 1.110 och FG 1.026, med en ABV på ca 11,3%. Namnet är Mjöd 5.
Denna kändes bärig i doften, smakade en mix av hallon och vetedeg. Den fick betyget 3,5 av mig.
Jens bjöd även på sin 5:e mjöd i bryggordning
13) 
Den tredje mjöden Jens hade med sig, hans andra mjöd någonsin men den första hallonmjöden, Mjöd 2 Hallonmjöd #1, confused yet? =) Bryggd i november 2012. 
Denna doftar hallon och lite etanol, smaken har kryddor och lite vetedeg, alkohol värmer. Betyget blev 3,0.
Hallonmjöd från Jens
14) 
Nu var det dags för en pausöl, Timo hade inte några hembryggda mjöd än så länge men istället hade han med sig en Berliner Weisse med gurka, Sahtipaja Surgurka. OG 1.035, 3 IBU, 3,5%, bryggd 130628. Inte för att sippa, utan ta stora klunkar.
Denna doftade och smakade pressgurka, var syrlig, tendenser mot smågodis. Jag gav den 3,0 i betyg, med reservation för att den var annorlunda och nästan lite läskig.
Timos surgurka
15) 
Dags för en mjöd igen. Jag hade fått hjälp av Marie att ta hem en mjöd från min bryggmentor Lasse. Detta, Röd-Mjöd Batch 321, var då en saffransmjöd med kolsyra samt rödbetsjuice från hemodlade rödbetor. Lasses batch 321, bryggd 25:e juli 2013, OG 1.112. 
Saffranslukt, röd färg, lätt mousserande, mycket söt, smakade lussebullar och ren saffran. Jag är ingen rödbetsätare, men förstod på mina kamrater att rödbetorna gav mycket karaktär. Betyget blev 3,0. Jag vet att Lasse tycker det är bästa mjöden som bryggts, men för söt och för tydlig saffran för mig, dock god ändå!
Lasses kolsyrade rödbetssaffransmjöd med kolsyra, den du!
16) 
Nästa blev en kommersiell flaska som Timo hade med sig, nämligen Peach Apricot Chardonnay Pyment, en "Pyment" som skall vara ett namn på en jäst dryck vilken innehåller honung och druvor. Flaskan på 12 fl oz (ca 355 ml) låg på 12% och var märkt med 2013. 
Denna la jag upp en full rejting på, dessutom på untappd fick den ett betyg på 3,0.
Mjöd, fast med druvor i också, kommersiellt från Michigan, Timo bjöd
17) 
Nu hade Johan med sig en mjöd från Markus, den första mjöden han (Markus alltså) bryggt, vid namn Nyponrumpa, en nyponmjöd. 
Doftar honung, grumlig med lite floaters, lätt smörig smak. Betyget för mig 3,0.
Nyponmjöd från Markus
18) 
Nästa mjöd var bryggd av Johan, en rosenmjöd vid namn Rhodomel 2 - Rosenmjöd 2006. Rhodomel är en mjöd som innehåller honung, vatten samt antingen nypon, olja från rosor eller rosblad. 
Karaktär av rosenblad, mousserande. Vinös doft, söt, lätt ton av citron, smörig smak. Betyg på Untappd 2,5.
Johans rosenmjöd
19) 
Nästa kommersiella mjöd blev Apis Jadwiga Mead, Timo bjöd på denna. En polsk söt mjöd på 16%. 1 liter av en "Póltorak" innehåller vansinniga 720 g honung. Jag gjorde en fullständig rejting även på denna, dock en uppdatering av en tidigare. På Untappd fick den betyget 4,0.
En polsk kommersiell mjöd som Timo bjöd på
20)
Johan hade bryggt nästa mjöd, en kryddad samt i sammanhanget lågalkovariant på under 5% vid namn Envigorating Small Meathe. Denna bryggdes 2012. 
Honung och alkohol i doften. Citron i smaken, lätt och gott. Betyg 4,0.
Johans alkoholsvaga kryddiga mjöd
21) 
Även nästa kom från Johan, denna gång en melomel, eller då en mjöd som innehåller frukt. Även denna en lågalkovariant på strax under 5%, namnet var Blackberry Melomel 2012. Bryggdes 2012 och innehåller björnbär. 
Den var söt, lite bärig smak och lättdrucken, betyget från mig blev 4,0.
Johans mjöd med björnbär
22) 
Då vi precis provat en björnbärsmjöd var det dags för min då, M9 gnoff Björnbärsmjöd 2013. Jag bryggde den i år och hade med björnbär i sekundären. 
Smakar lätt sött och känns mycket utjäst. Jag gav den betyget 3,5.
Björnbärsmjöd från gnoff
23) 
Pausöl igen, även denna från Timo, Sahtipaja Vanha Ruskee. En Oude Bruin bryggd 12.08.26 på 5,7% och med 22 IBU. 
Syrlig, ättika, lite Salubrin, gröna vinbär, betyget blev 2,5.
Timos hembryggda Oude Bruin
24) 
En mjöd från Johan kryddad med pors och älggräs stod på tur, mycket färsk och hade bara 2 veckor på flaska då vi öppnade den. Ca 8%, Pors & Älggräs Mjöd 2013.
Doftar massa älggräs, lätt smak av vetedeg och kanel. Jag gav den 2,5.
Mjöd från Johan med älggräs och pors
25) 
Johan stod även för nästa mjöd, en spontanjäst variant med humle, vilket lite hörs på namnet med: Spontanjäst Humlemjöd 2013. Ca 7% och även denna väldigt färsk, ca 2 veckor på flaska den med. 
Smakar vetedeg, känns torr, alkoholen kommer igenom. Betyg 2,5.
Spontanjäst humlemjöd från Johan
26) 
Ytterligare en kommersiell mjöd, Timo bjuder. Ambra Sokoli, Även denna från Polen, 11%, från en flaska på 750 ml. Denna skrev jag också en ny rejting på. Gav den 3,5 på Untappd.
Polska "Sokoli" från Ambra, Timo som bjuder
27) 
Ytterligare en polsk kommersiell mjöd som Timo bjuder på, Apis Dwójniak Staropolski, 16% från en flaska på 750 ml. Även denna fick en ny rejting. På Untappd gav jag den 4,0.
En till söt, trevlig, Polsk kommersiell mjöd från Timo
28) 
Jag fick ett SMS att det var stoutens dag, eller "International Stout Day", så klämde in en stout också. Först försökte jag motivera att vi skulle dricka en av mina kommersiella favoriter, Oak Aged Yeti från Great Divide Brewing Company i Colorado, USA. Men då vi petat i oss en del alkohol redan tog jag istället fram en hembryggd, #103 gnoff Stout With A Twist, vilken jag gav betyget 3,5. 
Denna bryggdes bland annat med fruktmüsli, sånt man roar sig med hemma i köket.
Min (gnoff) batch 103
29) 
Dags för en av mina mjöd som funkat bäst när min galna hjärna sätter igång, en supertorr mjöd från 2012 med slånbär i sekundären, M6 gnoff Slånbärsmjöd 2012. Jag gillar den skarpt, gav den 4,5 i betyg.
Trevlig färg, slånbär funkar bra, gnoff M6
30) 
Kvällen började nästan rundas av, men en kommersiell goding till från Timo hinner vi med. Nine Braggot från Kuhnhenn Brewing Company. Denna var ny för mig och slank in med en rejting. På Untappd gav jag den 3,5.
Kuhnhenn 9 Braggot, Timo bjuder
31) 
Jag hade en flaska öppnad mjöd från i juni som jag bjöd en kamrat på, Skogens Gyllene Ris från Mjödhamnen. 
Denna hade inte mått så bra av lätt lagring efter att den öppnats, den har mått mycket sämre än någon av mina hembryggda mjöd gjort av samma behandling. 
Massa gröna äpplen i doften, syrlig smak. Jag gav den 2,0 i betyg, vilket nästan var väl snällt och högt för hur den blivit. Jag rejtade inte om den, men man kan läsa min tidigare rejting om man vill.
Skogens Gyllene Ris, Mjödhamnen
32) 
Nästa flaska var också den från juni, dock hade den klarat åldringen bättre. Mjödhamnen Ljus fick betyget 3,0 av mig, den var torr, hade äpple och bär i karaktären. Inte omrejtat, men tidigare rejting kan man läsa om man vill.
Ljus, från Mjödhamnen
33) 
Nu var det dags för en relativt färsk mjöd från mig, M7 gnoff Rabarbermjöd 2012. En torr mjöd på ca 11% bryggd under hösten 2012, med rabarber i sekundären, jag gav den 4,0.
Min (gnoff) mjöd M7, torr variant med rabarber
34) 
Sista drycken för kvällen var även den från mig, en relativt färsk mjöd från 2012 med mestadels röda vinbär i sekundären, men också svarta vinbär och vita krusbär. M8 gnoff Vinbärsmjöd 2012, den fick 3,5 av mig i betyg.
Vinbärsmjöd från 2012 från gnoff
Till slut diverse slattar av flaskor som gått vi provat under kvällen, sparade så jag kunde prova en del av dem med Ingo på söndagen också.
Blandad överbliven mjöd, redo för nästa provning

1 kommentar: