fredag 8 november 2013

gnoff batch #107

2013-11-08 , bryggning i Bifrost av #107

Så, nu är snart försockringsrasten klar på mäsken och skall börja värma den till utmäskningstemp, tänkte ta och uppdatera detta inlägg eftersom jag håller på och har tid.

Ölen skall bli en hyggligt ljus och rätt rökig ale.


Bilder ligger längst ner med bildtexter under varje bild.

10:02
Ca 12-13 l mäskvatten vid 52 °C till spisen för uppvärmning.
Mäskvatten fick nedsiktat och nedvispat följande
28 g Grahamsmjöl, Kungsängen
190 g Vetemjöl, Garant
160 g Rågsikt, Garant

10:15
Mäskvatten på 75 °C, lyfter av från värme, mäskar in
Inmäskat med följande
446 g Munich I, Weyermann 12-18 EBC (Münchnermalt)
200 g Carapils, Weyermann 2,5-6,4 EBC (Karamellmalt)
200 g Gotländsk Rökmalt, Gotland
200 g Carabohemian, Weyermann
3504 g Pale Ale Malz, Weyermann(Pale Ale Malt)
408 g Havregryn, Garant

10:20
Mäter temp på mäsken, 69 °C, försockringsrast 60 minuter --> 11:20

10:44
Ca 18 liter lakvatten på värmning inklusive ca 2 ml mjölksyra, nu 52 °C (avbryter vid 80 °C)

11:20
Börjar värmamäsken mot umäskningstemperatur, nu 68 °C

11:28
Mäsken värmd till 75 °C för utmäskning, av från plattan och utmäskningsrast 10 minuter --> 11:38.
Dags att förbereda silkaret/lakkärlet.

11:43
Recirkulering startar

11:59
Efter en ovanligt bråkig recirkulering (10*8 dl istället för de normala 5*8 dl) tappar jag nu ur vört via filter för att fånga ev större partiklar som kommer igenom.

12:06
Börjar laka 


12:12
Rengjorde filter och fortsatte sedan lakning
 


12:28
Ca 8 l ute, diskat mäskkärlet som snart skall bli kokkärl


12:41 
Knappa 16 l ute, refraktormetern visar en densitet på just nu utkommande vört på dryga 1.025 °Ö

12:54  
Cirka 19 l ute, refraktormetern visar en densitet på just nu utkommande vört på 1.016 °Ö

13:04
Avbryter vid 22 l vört ute, sista utrinningen visar refraktormeternen en densitet på 1.012 °Ö 

Jag avbryter alltid på 22 l (kan koka max 22,5 l i mitt kärl) eller om densiteten går under 1.010 °Ö, dock har jag ingen pH-mätare för att se till att mitt pH vid sista vört inte är för lågt. 

13:07 
Värmer mot kok, densitet före kok via refraktormetern visar 1.057 °Ö, starttemperatur ligger på 57 °C 
Dags att diska och rengöra mer, samt värma lite bryggarlunch och vad passar då bättre än Bullens Pilsnerkorv?  


13:39 
Sötvörten uppe på 90 °C, av med lock och skummar av lite proteiner. Detta för att förhindra överkok, samt i slutänden få med lite mindre proteiner (klarare öl). 

13:53 
Kokar, skummar av proteiner, lägger i kylspiral för att saneras under kok i minium 5 minuter.

14:01 
Ur med kylspiralen och ner med den till den hinken som skall användas till kylning, denna är TV-koksförberedd sedan gårdagens omtappning och redan sanerad. 
I med bitterhumle för total koktid 60 minuter, beräknat IBU (endast för beskahumle) 40 ger 30 g Motueka 7,8% alfasyra humlepellets från 2010 från 1x5 kg påse. 
Rast 40 minuter --> 14:41 
Dags att börja skotta ur och gå iväg med draven. 

14:41 
Smakhumle tillsätts, koktid 20 minuter. 20 g Mouteka, rast 5 minuter --> 14:46 

14:46 
Aromahumle 1 tillsätts, koktid 15 minuter, 20 g Motueka, rast 5 minuter --> 14:51 
Även 1/4 tablett Protafloc 

14:51  
Aromahumle 2 tillsätts, koktid 10 minuter, 26 g Motueka, rast 5 minuter --> 14:56
Även ½ tesked jästnäring från Wyeast 

14:56
Aromahumle 3 tillsätts, koktid 5 minuter, 42 g Motueka, rast 5 minuter --> 15:01

15:01 
Värme av, isolering från kokkärl av, skotta via filter till kylning, kylspiral inkopplad 

15:08 
Mer aktiv kylning då jag drar runt samt kör upp och ner med spiralen för att jämna ut temperaturen och ta bort skiftningar 

15:17 
Kyld till 20,4 °C enligt IR-termometer, avbryter kylningen. Refraktometern visar 1.070 °Ö, hydrometern visar 1.070 °Ö, hinken mäter upp till 17,5 l. Antal Öl: 70*17,5 = 1225 Öl 
Jag vill ha max 20 liter att blanda med jästen => SG/OG = 1225/20 = 61,25 °Ö, räknar på ett OG på 61 °Ö 
Skall späda med 2,5 l kallt kranvatten till totalt 20 l (enligt hinkens volym) före tillsätta jäst 

15:25 
Spätt med vatten, hällt över till jästen (3:e genereationen, direkt på jästkaka utan att tvätta jästen), syresatt via stekspade, undan till jäsning i rumstemperatur (22+ °C) i mörket och på luftspalt upp från golvet.
Nu återstår den härliga delen som är den största och en av de viktigaste inom bryggningen, städa och diska ännu mera! 


Obestämd tid
Vissa svordomar har hörts från diskrummet, det visade sig att bottenpluggen till lakväskan hade en livstid < 10 år... 

16:44 
Diskat och städat klart, vissa grejer på tork, men klar för idag. 
Drog igång ca 09:30 med att mäta upp och krossa malt, så ganske precis 7 h för bryggning start till mål idag. 

Första bubblorna börjar redan långsamt komma, lovande jäsning på gång. 
Nu dags att fixa mat och förbereda kvällens kommande mjödprovning om ca 1 h. 

Bilder får komma senare. 

Så, bilderna är uppe, bildtexter under varje bild. 
Grönölen bubblade på glatt redan igår kväll, nu på morgonen (9/11) är det nästan så att den redan börjat lugna ner sig.


Försockringsrast, mäskar och kokar i samma kärl, 25 l aluminium. Efter denna bild lägger jag på en handduk och en filt, då hålls temperaturen med endast 1 °C förlust under 60 minuter. Isoleringen under är kartong samt frigolit.

Kärl för lakvatten, 20 l aluminium. Isolerad via liggunderlag och spännband. Värmer lakvatten till 80 °C, sedan får det hålla omkring 78 °C under lakning. Digital stektermometer från Clas Ohlson ger larm vid 80 °C.

Lakkärl, ombyggd 30 l kylväska med genomföring i botten via plastplugg, slang med snabbkoppling på den, ny slang med snabbkoppling och kulventil kopplas på. Slang och kopplingar från Rinkaby Rör. Genomföring från båtbutik I Ö-vik, kylväska från OKQ8 i Ö-vik.

Falskbotten under lakning, distanser uppklippt slang, perforerad rostfri plåt som silplåt. Saftsil används som filter under urtappning för att fånga partiklar.

Recirkulering, fångar upp ca 8 dl sötvört i literskärl, återför sedan detta till toppen av lakbädden genom att hälla över hålslev.

Urtappning och lakning, filter sitter på. Lakvatten tas via litermått och hälls ovanpå lakbädden via hålslev.

Refraktometer för densitetsprov, munskydd för att hålla bort damm under krossning och inmäskning, hydrometrar för densitetsprov, IR-termometer för att mäta temperatur under kylning, skyddsglasögon då man håller på med rengöringsmedel.

Diverse bryggprylar som kryddor, salter till vattenbehandling, mjölksyra, kopplingar, packningar, jäsrör, pennor etc.

Våg 5 kg max med steg på 2 g, tror den inköptes på Biltema. Protafloc i påsen, 1 tablett till 100 l, jag delar en tablett på 4 och spar 1/4 var i burkarna samt lägger en del i koket med 15 minuter kvar. Öronpropparna användes då jag malde malt.

Använd humlekokpåse som jag använder för att filtrera bort humle efter koket.

Mitt mäskroder, inköpt 2nd hand i Ö-vik, bakom min slang med snabbkopplingar för att fylla på vatten.

Kastrullen används för att flytta mäsk från mäskkärl till lakkärl, för att skotta drav, samt för att flytta stamvört från kokkärl till filtrering. Hålsleven används under recirkulering och lakning för att sprida vörten/vattnet bättre över lakbädden.

Diska, ett stort och återkommande samt enormt viktigt moment då bryggning sker.

Min luftavfuktare jag kör under bryggdagen, den fångar upp mycket vatten. Bra då man hängtorkar sin tvätt inomhus också.

Min kulventil påkopplad på lakkärlet, filtret sitter fast via plastbanden.

Bottenutlopp från lakkärlet, RIP.

Färdiglakad, häller över vörten till det nu rengjorda kärlet, skall kokas. Klarar inte detta steg utan att syresätta den varma sötvörten, så är det.

Drav färdigt för att skottas ur.

Sötvört på värmning med isolering via liggunderlag och spännband.

Lunchdags, ingen pizza idag, isället lite klassisk Pilsnerkorv!

Dubbla påsar för att bära ut fuktig och varm drav till komposten/återvinningen.

Färdigskottat drav, nu kan man diska lite mera.

Bitterhumlen kokar med, bara pellets idag.

Humlekokpåse i durkslag av rostfritt stål för att sila bort humle och en del varmdruv efter kok.

Humlesil i nu rengjord väska, men utan falskbotten, för att filtrera bort humle efter färdigt kok. I bakgrunden ett kraftigt rullande humlekok.

Hemmabyggd kylspiral, kokad för sanering i 5 minuter, sedan i en sanerad jäshink som används till kylning.

Kokslut nära inpå, allt framställt för kylning.

Duschslang för inkommande kylvatten, silikonslang för utkommande vatten. Kopparspiralen sitter mer stabilt med hjälp av koppartråd.

Snabbkoppling i köket underlättar mycket.

Handdesinficering, sanerat material för kyld vört: Rostrfri stekspade för syresättning, mugg för att plocka ut densitetsprov för hydrometer, plastbit för att plocka ut densitetsprov till refraktometer.

Humlefiltrering samt kylning i full gång.

Jästen har varit med 2 gånger tidigare, skall återanvändas ännu en gång.

Färdigkyld stamvört, utspädd och syresatt, klar att hällas över till jäst.

Densitetsprov via hydrometer.

Närmaste hinken är dagens brygd, står på luftspalt (två bitar liggunderlag) för att inte stå direkt på golvet och riskera kallras. Mörkläggningstyg för att skydda mot eventuellt solljus.

Min Coronakvarn för att krossa malt för hand.

Kvarnen är fastskruvad i bänken via liggunderlag och kartong för att inte få lika djupa skador i bänken.

Åh vad gott! Dricker man detta (det gör man ju såklart) förstår man också hur viktig jästen är och vad den tillför.

Japp, mera disk.

Väskan behöver rengöras efter kylningen.

Ännu mera disk.

Badkar underlättar då mycket stora grejer ska diskas.

Kastrullen som jag mäskar och kokar i.

Diverse lock, dunkar och flaskor, man behöver många roliga saker till denna hobby.

Dagens trista nyhet, plasten orkade inte med längre, så nu behöver jag utföra en del första hjälpen innan jag kan laka nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar