I år hölls festivalen
åter på Haket på Första Långgatan, liksom den gjorde åtminstone
2012 och 2011.
2010 var det istället
City Pub som var lokalen och detsamma gällde 2009.
Året dessförinnan hölls
festivalen istället ute på GLTK.
De flesta år före 2012
var jag med som ansvarig domare vid tävlingen, samt delvis som
besökare vid festivalen. 2012 missade jag det hela på grund av
andra aktiviteter, nu 2013 ställde jag upp och arbetade som
volontär.
Årets datum var då
lördag 7:e och söndag 8:e september, med två pass på lördagen
och ett på söndagen.
Först passet på lördagen
samt passet på söndagen startade för de som ville med en
ölvandring, sedvanligt med Jonas Ahnfelt i spetsen, denna vandring
ingick precis som vanligt i entrépriset.
Förutom entré och
ölvandring ingick även ett snyggt ölprovarglas och tre stycken
provsmaker av sponsrade öl i priset.
Kostnaden för kalaset var
200 kr per pass, eller en kombobiljett lördag kväll + söndag för
280 kr.
Några av provningarna som
fanns tillgängliga var ”Vetgirigt vetande om öl”, ”Choklad &
ölprovning”, ”Ost & ölprovning”, ”Mjödprovning”,
”Ölprovning med Göteborgs Nya Bryggeri”, ”8 Wired-provning”
samt ”Mohawkprovning”. Provningarna var som vanligt bokningsbara
samt kostade alla pengar.
På övre plan fanns
fatölen samt Hakets egna öl att köpa på flaska, varav vissa per
provsmaker, de valde att öppna några av sina dyrare flaskor nu och
då för att möjliggöra att prova dessa utan att köpa hela
flaskan.
Nere i källaren fanns då
det större sortimentet med flasköl från Gothenburg Beer Trading
att köpa per provsmak, dessutom i det inre rummet fanns ett par av
Göteborgs mindre bryggerier med några fatöl representerade.
Jag arbetade mest med
flaskölen i källaren, framförallt då lördag förmiddag och
söndagen, men fanns också på plats under söndagen.
Det kändes som att det
var mindre besökare än 2011 då källaren var packad med folk, en
anledning kav såklart vara det fina vädret. Många tog nu sin
provsmak och vandrade därefter upp och satte sig på uteserveringen
istället. Ibland var vi fler volontärer som stod bakom borden och
väntade än det var besökare som ville få öl upphällt.
För provsmakerna kunde
man då köpa ett ölprovarkort, 10 klipp för 200 kr. En provsmak
kostade ett klipp, då fick man av de flesta öl 5 cl, samt av vissa
av de exklusiva och/eller starka ölen 2 cl.
Flaskorna hölls kalla i
kylen över natten, sedan fick de stå i blomlådor där man fryst
vatten till is i botten.
Ölen i källaren var
samlade enligt stil, exempelvis ”Frukt & krydd”, ”IPA,
DIPA, TIPA”, Lager, Porter, Stout, Veteöl, Barley Wine, ”Trappist,
Lambic, Geuzue”, Övr Ale, Övrigt samt Mjöd.
Bryggerierna i källaren
första passet lördag var Beerbliotek, All-In Brewing och
Stigbergets Bryggeri. Andra passet lördag fanns Vegabryggeriet,
All-In Brewing samt Stigbergets Bryggeri på plats. På söndagen
fanns endast Poppels Bryggeri på plats i källaren, All-In Brewing
skulle ha varit med, men de ansåg att de inte märktes av så mycket
inne i hörnet och valde att flytta upp sin utrustning till
uteserveringen istället.
Vad jag såg hade
Beerbliotek med sig två öl, Stigbergets och Vegabryggeriet hade med
sig en var och All-In fyra då de var i källaren och två tror jag
då de flyttade upp.
All-In hade med sig två
”Randall”, på lördagen serverade de en extrahumlad ale i den
ena och en kaffekryddad stout i den andra. Dag två körde de
fortfarande kaffe i den ena, men en mix av havtorn och humle i den
andra.
I källaren fanns 248
olika öl (nåja, ett par av dem ”övriga” samt några av dem
mjöd) att provsmaka, där uppe fanns då Hakets vanliga sortiment.
I garderoben (kostnadsfri
och valfri idag) såldes varmkorv för den lite småhungrige.
Satt då ner lite och
provsmakade lite på lördag kväll, men kan inte säga direkt mycket
som besökare. Det var dock en rolig festival att jobba på, en kul
erfarenhet som fick mig att prata mer med andra och prova mindre än
jag normalt gör på ölfestivaler.
Årets event på ratebeer:
Festivalens hemsida:
Årets event på Facebook:
Hemsida för Haket i
Göteborg:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar