Ja då var det äntligen
dags!
Måndag 9:e september
ringde klockan kl 04.00, pigg och glad studsade jag upp, redo för
att återvända till skolan!
Eller, hade ju jobbat
Gothenburg Beer Festival två dagar precis, dessutom vaknat och inte
somnat om kl 02.00, så pigg kanske är lätt överdrivet.
Hursomhelst, äta frukost
och allt sånt, vandra ner till Lackarebäcks spårvagnshållplats
och ta första vagnen till stan, därefter tåget 05:45, byte i
Örebro och slutligen landa i Ludvika 10:30.
Vadan detta då, varför
kliva upp vid denna onaturliga tid för att åka tåg till Ludvika?
Jo efter att i flera år
funderat och därefter till slut fått tag på hyresrätt och sålt
radhuset sökte jag och kom in på YH-utbildningen Bryggeriteknik!
Japp, det är dags att
nörda ner sig än hårdare bland öl och bryggning, samt passa på
att ta lite ledigt från ingenjörsyrket en stund. Jag planerar
fullfölja utbildningen under 18 månader för att lära mig så
mycket som möjligt, samtidigt känna efter om det bara är en grym
hobby, eller om det kanske är en ny karriär sådär när
medelåldern närmar sig.
Då sitter jag där på
Göteborgs Centralstation och läser de sista sidorna i avslutande
boken i Robert Jordans fantasyserie The Wheel of Time, lyssnar på
Amon Amarth i min gamla mp3-spelar och tittar upp till ett numera
bekant ansikte. ”Inte skall du väl till Ludvika?” frågar hon,
”jo” säger jag.
Det visar sig att Catrine
som jag träffat via diverse ölsammanhang, senast på Haket dagarna
innan då, även hon är nybliven student och ska med samma tåg!
Utbildningen då, ja som
sagt 300 poäng (så som detta räknas nu för tiden, en del är
förvirrande), tre terminer. Där ingår ett antal kurser samt tre
stycken LIA, Lärande I Arbete, där tanken är att vi gör praktik
på bryggerier cirka fyra veckor per termin.
Ungefär en gång per
månad träffas vi i Ludvika på Västerbergslagens
Utbildningscentrum för intensivveckor, resten av tiden sker
utbildningen på modifierad distans via hemuppgifter.
Första intensivveckan
innehöll då föreläsningar och grupparbeten i ämnet
Processteknisk grundkurs, vi hade ett diagnostiskt prov i matematik,
bryggde en öl i ett pilotbryggverk, fick diverse info om datorer och
inloggning, kursinfo och en genomgång av skattemyndigheten.
Kvällstid socialiserade en del av oss, antingen på plats i hyrda
lägenheter eller nere på stan, framförallt på Tant Selmas Pub &
Brasserie som enligt Ludvikas turistbyrå nog skulle ha det bästa
ölutbudet.
Jag hade lyckats få tag
på en möblerad lägenhet lite norr om centrum, i närheten fanns
också ett antal av mina kurskamrater, vissa även de ensamma i en
lägenhet. Lite onödigt kan man tycka att jag satt i en lägenhet
med 5 bäddar och betalade 400 kr per natt när andra satt och åkte
till Grängesberg varje dag för att de inte hittade boende i
Ludvika. Nåja, vi har löst det till kommande två intensivveckor så
vi blir fler i lägenheterna och betalar lite mindre per person
istället.
Böcker som vi skulle
skaffa inför kursstart, som jag turligt nog fick hem från Adlibris
bara fredagen före, var ”Stora Ölboken” av Jan-erik Svensson
och ”Beer” av Charles W. Bamforth.
Dessutom skulle vi anskaffa Bryggeriteknisk ordlista (TNC 47),
men denna hade jag som nörd redan sedan tidigare.
Vi fick också tillgång
till den slutsålda ”Bryggeri Boken” från Bejram & Partner
samt ”Maltkorn från kärna till öl”, Svalöf Weibull.
Under veckan gick vi
igenom processen för ölbryggning, utrustningens uppbyggnad,
råvarorna med mera. Jag som hembryggare sedan drygt nio år och som
besökt jag vet inte hur många bryggerier hängde nog med rätt bra
på det mesta. För de studenter som aldrig bryggt hemma, inte direkt
läst på om öl och inte besökt ett bryggeri tidigare måste det ha
varit enormt mycket nytt som pumpades ut. Nog för att det bara
krävdes allmän behörighet och inga andra förkunskaper, men visst
skulle det ha varit mycket att plugga på för mig om jag var helt ny
på detta ämne.
Nu en bit in på första
hemmaveckan har jag kört hårt och redan lämnat in en hemuppgift,
samt skall precis iväg till Glasbruksmuséet i Surte
för att få lite extra info att slutföra min andra hemuppgift för
veckan. Jag vill även innan helgen är slut inte bara vara klar med
dessa, men även två stycken självstudier samt nästa veckas
hemuppgift.
Varför köra så hårt
då? Jo jag åker till Stockholm på onsdag nästa vecka för att
under torsdag till lördag vara med på Stockholm Beer & WhiskyFestival
och döma fatölen. Dessutom skall jag besöka ett bryggeri på
måndag för att prata eventuell praktik och hoppas kunna gå in och
jobba några timmar på ytterligare ett bryggeri på tisdag för att
börja jobba ihop timmar till första praktiken.
Mycket att göra, men
roligt är det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar