onsdag 18 september 2013

Bryggeriteknik BT13 - kursstart


Ja då var det äntligen dags!

Måndag 9:e september ringde klockan kl 04.00, pigg och glad studsade jag upp, redo för att återvända till skolan!
Eller, hade ju jobbat Gothenburg Beer Festival två dagar precis, dessutom vaknat och inte somnat om kl 02.00, så pigg kanske är lätt överdrivet.

Hursomhelst, äta frukost och allt sånt, vandra ner till Lackarebäcks spårvagnshållplats och ta första vagnen till stan, därefter tåget 05:45, byte i Örebro och slutligen landa i Ludvika 10:30.

Vadan detta då, varför kliva upp vid denna onaturliga tid för att åka tåg till Ludvika?
Jo efter att i flera år funderat och därefter till slut fått tag på hyresrätt och sålt radhuset sökte jag och kom in på YH-utbildningen Bryggeriteknik!
Japp, det är dags att nörda ner sig än hårdare bland öl och bryggning, samt passa på att ta lite ledigt från ingenjörsyrket en stund. Jag planerar fullfölja utbildningen under 18 månader för att lära mig så mycket som möjligt, samtidigt känna efter om det bara är en grym hobby, eller om det kanske är en ny karriär sådär när medelåldern närmar sig.

Då sitter jag där på Göteborgs Centralstation och läser de sista sidorna i avslutande boken i Robert Jordans fantasyserie The Wheel of Time, lyssnar på Amon Amarth i min gamla mp3-spelar och tittar upp till ett numera bekant ansikte. ”Inte skall du väl till Ludvika?” frågar hon, ”jo” säger jag.
Det visar sig att Catrine som jag träffat via diverse ölsammanhang, senast på Haket dagarna innan då, även hon är nybliven student och ska med samma tåg!

Utbildningen då, ja som sagt 300 poäng (så som detta räknas nu för tiden, en del är förvirrande), tre terminer. Där ingår ett antal kurser samt tre stycken LIA, Lärande I Arbete, där tanken är att vi gör praktik på bryggerier cirka fyra veckor per termin.
Ungefär en gång per månad träffas vi i Ludvika på Västerbergslagens Utbildningscentrum för intensivveckor, resten av tiden sker utbildningen på modifierad distans via hemuppgifter.

Första intensivveckan innehöll då föreläsningar och grupparbeten i ämnet Processteknisk grundkurs, vi hade ett diagnostiskt prov i matematik, bryggde en öl i ett pilotbryggverk, fick diverse info om datorer och inloggning, kursinfo och en genomgång av skattemyndigheten. Kvällstid socialiserade en del av oss, antingen på plats i hyrda lägenheter eller nere på stan, framförallt på Tant Selmas Pub & Brasserie som enligt Ludvikas turistbyrå nog skulle ha det bästa ölutbudet.

Jag hade lyckats få tag på en möblerad lägenhet lite norr om centrum, i närheten fanns också ett antal av mina kurskamrater, vissa även de ensamma i en lägenhet. Lite onödigt kan man tycka att jag satt i en lägenhet med 5 bäddar och betalade 400 kr per natt när andra satt och åkte till Grängesberg varje dag för att de inte hittade boende i Ludvika. Nåja, vi har löst det till kommande två intensivveckor så vi blir fler i lägenheterna och betalar lite mindre per person istället.

Böcker som vi skulle skaffa inför kursstart, som jag turligt nog fick hem från Adlibris bara fredagen före, var ”Stora Ölboken” av Jan-erik Svensson och ”Beer” av Charles W. Bamforth. Dessutom skulle vi anskaffa Bryggeriteknisk ordlista (TNC 47), men denna hade jag som nörd redan sedan tidigare.
Vi fick också tillgång till den slutsålda ”Bryggeri Boken” från Bejram & Partner samt ”Maltkorn från kärna till öl”, Svalöf Weibull.

Under veckan gick vi igenom processen för ölbryggning, utrustningens uppbyggnad, råvarorna med mera. Jag som hembryggare sedan drygt nio år och som besökt jag vet inte hur många bryggerier hängde nog med rätt bra på det mesta. För de studenter som aldrig bryggt hemma, inte direkt läst på om öl och inte besökt ett bryggeri tidigare måste det ha varit enormt mycket nytt som pumpades ut. Nog för att det bara krävdes allmän behörighet och inga andra förkunskaper, men visst skulle det ha varit mycket att plugga på för mig om jag var helt ny på detta ämne.

Nu en bit in på första hemmaveckan har jag kört hårt och redan lämnat in en hemuppgift, samt skall precis iväg till Glasbruksmuséet i Surte för att få lite extra info att slutföra min andra hemuppgift för veckan. Jag vill även innan helgen är slut inte bara vara klar med dessa, men även två stycken självstudier samt nästa veckas hemuppgift.
Varför köra så hårt då? Jo jag åker till Stockholm på onsdag nästa vecka för att under torsdag till lördag vara med på Stockholm Beer & WhiskyFestival och döma fatölen. Dessutom skall jag besöka ett bryggeri på måndag för att prata eventuell praktik och hoppas kunna gå in och jobba några timmar på ytterligare ett bryggeri på tisdag för att börja jobba ihop timmar till första praktiken.

Mycket att göra, men roligt är det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar