måndag 14 april 2014

BT13 - LIA 1 - Poppels

I min utbildning Bryggeriteknik ingår att utföra en del praktik, närmare bestämt i tre olika perioder som brukar benämnas LIA - Lärande I Arbete.
För min första period på fyra veckor gjorde jag ungefär hälften av tiden på Poppels Bryggeri i Mölnlycke.
Förutom att utföra själva praktiken ingår det det också att skriva en rapport och en dagbok, delen av rapporten som handlar om Poppels följer nedan.


Presentation av arbetsplatsen (Poppels)
Poppels Bryggeri är ett bryggeri i Mölnlycke utanför Göteborg, de brygger för närvarande endast öl. De brygger två till fyra gånger i veckan och producerar 800 till 1000 liter per bryggning, dessa läggs sedan på tank med max 2000 liter per tank. Bryggeriet har två stycken heltidsanställda bryggare samt en säljare som även sköter logistiken. En säljare har varit pappaledig och haft vikarie under tiden, dock siktar de på att ha bägge personerna kvar då det behövs hjälp under exempelvis buteljering. Förutom dessa anställda finns ett antal delägare som ställer upp vid behov för till exempel bryggerivisningar och ölprovningar.
Bryggning kan ske med endast en person på plats, liksom fattappning. Dock kräver buteljering tre personer som arbetar samtidigt.
De öl som bryggs relativt frekvent och finns att få tag på via Systembolaget samt diverse uteställen är deras American Pale Ale, Brown Ale, Extra Special Bitter, Modern Lager och Nya Världens India Pale Ale. Säsongsölen Belgisk Wit och Vintervärmare, samt specialölen i projektserien är andra varumärken.

Ge en översiktlig bild över företagets processuppbyggnad (Poppels)
Poppels process börjar med inköpt malt, humle och jäst, samt kommunalt vatten. Malten köps hel på säckar, normalt á 25 kg, humlen köps i form av pellets i förpackningar á 5 kg. Malten krossas i en fast stående kvarn i ett separat rum för att hålla damm samt eventuella mjölksyrabakterier från malten på ett ställe. En skruv används för att flytta den krossade malten till mäskpannan där förvärmt vatten väntar. Inmäskning sker till en temperatur direkt vid försockringsrast. Efter denna höjs temperaturen för utmäskning varefter allt förflyttas via pump till silkaret. I silkaret cirkuleras vörten innan den lakas ut till vörtkokaren. Vörten kokas med humle i kokaren, denna används även som whirlpool efter att koket är avklarat. Vörten kyls genom en värmeväxlare som använder både kallvatten och isvatten för effektiv kylning, här syresätts även vörten innan den flyttas till ett cylindrokoniskt kärl för jäsning. Jäsning, eventuell torrhumling, klarning och kolysresättning sker i samma tank. Fattappning samt buteljering sker direkt från jästanken. Drav skrapas ut ur silkaret för hand och flyttas till en behållare för att sedan hämtas och bli kreatursfoder.
Bryggverket från Zhongde i Kina är anpassat för att brygga upp till 1000 liter per bryggning. Man har ingen hetvattentank utan värmer vatten för mäskning i mäskpannan, lakvatten värms i vörtkokaren och pumpas över till mäskpannan efter att mäsken flyttats till silkaret. Poppels har haft fyra stycken tankar för jäsning vilka samtliga rymt två bryggningar var. Nyligen har de införskaffat ytterligare tre stycken jästankar. En CIP-anläggning används för rengöring, denna har två tankar och en pump så man kan ha förberett både lut och syra.
Fat fylls ett och ett från tank, man har ännu relativt få kunder som beställer fat jämfört med flaska. Faten är uteslutande KeyKeg vilka fylls upp och ner och därefter lyfts manuellt till pall.
Flaskorna fylls via en flasklina från samma leverantör som bryggverket. För tillfället lyfts flaskor för hand upp, dessa etiketteras av maskinen med självhäftande klisterlappar innan de fylls och går vidare till kapsylering och avsköljning. Vid bandets slut plockas flaskorna av för hand och ställs i lådor om 24 st flaskor á 33 cl som sedan byggs upp på pall. En batch buteljeras normalt med start omkring kl 9 på morgonen och är klar till klockan 15.
Ölen filtreras inte längre, ett försök gjorde tidigare men har övergivits, istället används spindasol i tank.
Bryggeriet följer inget standardiserat underhålls- eller kvalitetssystem, man sköter löpande underhåll och rengöring utan en uttalad process.

Beskriv dina arbetsuppgifter under perioden (Poppels)
Jag hjälpte till med det mesta på Poppels, gällande bryggning, fattappning, buteljering, tankhantering, inventering, städning, rengöring etc. Jag gick in en dag i veckan eller så i början av hösten, samt jobbade lite per per vecka i slutet av året.
Jag hade inga huvudsakliga arbetsuppgifter utan hjälpte till med det dagliga arbetet beroende på vad som skulle göras den dagen jag var där.
Antingen Daniel eller Kristian var handledare vid bryggning beroende på vem som bryggde, vid buteljering främst Daniel.
Mitt mål inför denna LIA-period var främst att lära känna detta bryggeri och dess process bättre och få mer erfarenhet för hur det var att arbeta i större skala än hembryggning med bryggning. Jag är nöjd med min insats och känner att jag lärt mig mycket liksom varit en hjälp på bryggeriet.
En del av teorin från första terminen har varit till hjälp under denna LIA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar