onsdag 18 september 2013

Ett besök bland historiska ölflaskor på Glasbruksmuséet Surte


Idag besökte jag Glasbruksmuséet Surte för första gången.

Vad får en ung man att bege sig från Mölndal, via Göteborg och sedan till Surte för att titta på gammalt glas då?

Jo de har ju ölflaskor också! Inte fyllda med öl förvisso, men gamla historiska dylika.


En anledning till denna utflykt är att en inlämningsuppgift jag har i första kursen, Processteknisk grundkurs, i utbildningen Bryggeriteknik har ämnet ”Dryckeskärl och flaskornas historia”.
Jag har redan hittat en hel del info i böckerna Ölets Käril, Ölets historia i Sverige I och II, samt Öl På Flaska.
Jag ville ändå komma ut och se de gamla föremålen, iallafall de som fanns i Surte, istället för att bara läsa om dem och se publicerade bilder.
Jag fick nog tyvärr inte så mycket info som jag hade hoppats, den person som eventuellt skulle ha kunnat lämna mer info om just ölflaskorna var tydligen upptagen ”några timmar iallafall” med en visning och killen som satt i receptionen var väl inte riktigt med på varför jag pratade med honom alls kändes det som.

Men fick iallafall en liten utflykt, se ett nytt muséum, spendera lite tid med de som var med mig dit, samt se flaskorna med lite historia och även ta ett par bilder.
Då mitt arbete inte får innehålla direkt många bilder tänkte jag iallafall ladda upp dem här så har jag dem någonstans annars än bara i en dammig mapp på datorn.

Längre ner efter bilderna kommer ytterligare lite mer text om ölflaskornas historia från Surte.


Mer etikett än flaska kanske, men en gammal Jul-Öl från Pripps:



Pilsnerflaska med etikett från Tidaholms Bryggeri:


En pilsner från Pripp & Lyckholm:


Översiktsbild:


Engångsflaska för öl, med äldre mellanölsflaskor i bakgrunden:


Diverse knoppflaskor:


Fler flaskor, vissa av öltyp:


Olika storlekar av damejeanner fanns också att beskåda, bland annat dessa:


Sista översiktsbilden över flaskor man drack öl ur förr:


Diverse info fanns att läsa om svenska glasflaskor på väggarna, lite blandad info om det som hade helt eller delvis, eller skulle kunna ha varit, om ölflaskor kommer nedan.

År 1886 standardiserades den första flaskan i världen, det råkade vara den svenska ölflaskan! Detta innebar att flaskan skulle tillverkas enligt sina givna mått oavsett var den tillverkades.
De äldsta glasflaskorna som är bevarade på muséet i Surte är just ölflaskor, dessa är tillverkade 1893.

Det sägs att glasbruket i Surte levererade ölbuteljer till bryggerierna i Göteborg på 1880-talet, via "hemförare". Detta var en typ av pråm som kunde seglas. Till Lyckholm kom man genom att besättningen drog pråmarna från Lilla Bommen genom kanalen vid Östra Hamngatan, därefter upp genom Mölndalsån.

En delegation bryggare från södra Afrika besökte Sverige i början av 1900-talet, de tyckte att den svenska ölflaskan var både tilltalande och praktisk. I och med detta infördes denna svenska flaska på några bryggerier i Afrika. Glasbruket i Surte fick därmed två stora kunder, South African Breweries och Ohlsson's Cape Breweries. Som namnet hintar hade Ohlsson's en svensk grundare, Anders Ohlsson, vilken startade bryggeriet i mitten av 1800-talet.

Kanada fick regelbundet stora laster av bland annat ölbuteljer från Surte skeppade till sig, glaset såldes via agenten Johan Knoitsky i Antwerpen.




Det var det för denna gången, om du tar dig till muséet och är äldre än 20 bast kostar det 40 kr i inträde, ingen studentrabatt.

Bryggeriteknik BT13 - kursstart


Ja då var det äntligen dags!

Måndag 9:e september ringde klockan kl 04.00, pigg och glad studsade jag upp, redo för att återvända till skolan!
Eller, hade ju jobbat Gothenburg Beer Festival två dagar precis, dessutom vaknat och inte somnat om kl 02.00, så pigg kanske är lätt överdrivet.

Hursomhelst, äta frukost och allt sånt, vandra ner till Lackarebäcks spårvagnshållplats och ta första vagnen till stan, därefter tåget 05:45, byte i Örebro och slutligen landa i Ludvika 10:30.

Vadan detta då, varför kliva upp vid denna onaturliga tid för att åka tåg till Ludvika?
Jo efter att i flera år funderat och därefter till slut fått tag på hyresrätt och sålt radhuset sökte jag och kom in på YH-utbildningen Bryggeriteknik!
Japp, det är dags att nörda ner sig än hårdare bland öl och bryggning, samt passa på att ta lite ledigt från ingenjörsyrket en stund. Jag planerar fullfölja utbildningen under 18 månader för att lära mig så mycket som möjligt, samtidigt känna efter om det bara är en grym hobby, eller om det kanske är en ny karriär sådär när medelåldern närmar sig.

Då sitter jag där på Göteborgs Centralstation och läser de sista sidorna i avslutande boken i Robert Jordans fantasyserie The Wheel of Time, lyssnar på Amon Amarth i min gamla mp3-spelar och tittar upp till ett numera bekant ansikte. ”Inte skall du väl till Ludvika?” frågar hon, ”jo” säger jag.
Det visar sig att Catrine som jag träffat via diverse ölsammanhang, senast på Haket dagarna innan då, även hon är nybliven student och ska med samma tåg!

Utbildningen då, ja som sagt 300 poäng (så som detta räknas nu för tiden, en del är förvirrande), tre terminer. Där ingår ett antal kurser samt tre stycken LIA, Lärande I Arbete, där tanken är att vi gör praktik på bryggerier cirka fyra veckor per termin.
Ungefär en gång per månad träffas vi i Ludvika på Västerbergslagens Utbildningscentrum för intensivveckor, resten av tiden sker utbildningen på modifierad distans via hemuppgifter.

Första intensivveckan innehöll då föreläsningar och grupparbeten i ämnet Processteknisk grundkurs, vi hade ett diagnostiskt prov i matematik, bryggde en öl i ett pilotbryggverk, fick diverse info om datorer och inloggning, kursinfo och en genomgång av skattemyndigheten. Kvällstid socialiserade en del av oss, antingen på plats i hyrda lägenheter eller nere på stan, framförallt på Tant Selmas Pub & Brasserie som enligt Ludvikas turistbyrå nog skulle ha det bästa ölutbudet.

Jag hade lyckats få tag på en möblerad lägenhet lite norr om centrum, i närheten fanns också ett antal av mina kurskamrater, vissa även de ensamma i en lägenhet. Lite onödigt kan man tycka att jag satt i en lägenhet med 5 bäddar och betalade 400 kr per natt när andra satt och åkte till Grängesberg varje dag för att de inte hittade boende i Ludvika. Nåja, vi har löst det till kommande två intensivveckor så vi blir fler i lägenheterna och betalar lite mindre per person istället.

Böcker som vi skulle skaffa inför kursstart, som jag turligt nog fick hem från Adlibris bara fredagen före, var ”Stora Ölboken” av Jan-erik Svensson och ”Beer” av Charles W. Bamforth. Dessutom skulle vi anskaffa Bryggeriteknisk ordlista (TNC 47), men denna hade jag som nörd redan sedan tidigare.
Vi fick också tillgång till den slutsålda ”Bryggeri Boken” från Bejram & Partner samt ”Maltkorn från kärna till öl”, Svalöf Weibull.

Under veckan gick vi igenom processen för ölbryggning, utrustningens uppbyggnad, råvarorna med mera. Jag som hembryggare sedan drygt nio år och som besökt jag vet inte hur många bryggerier hängde nog med rätt bra på det mesta. För de studenter som aldrig bryggt hemma, inte direkt läst på om öl och inte besökt ett bryggeri tidigare måste det ha varit enormt mycket nytt som pumpades ut. Nog för att det bara krävdes allmän behörighet och inga andra förkunskaper, men visst skulle det ha varit mycket att plugga på för mig om jag var helt ny på detta ämne.

Nu en bit in på första hemmaveckan har jag kört hårt och redan lämnat in en hemuppgift, samt skall precis iväg till Glasbruksmuséet i Surte för att få lite extra info att slutföra min andra hemuppgift för veckan. Jag vill även innan helgen är slut inte bara vara klar med dessa, men även två stycken självstudier samt nästa veckas hemuppgift.
Varför köra så hårt då? Jo jag åker till Stockholm på onsdag nästa vecka för att under torsdag till lördag vara med på Stockholm Beer & WhiskyFestival och döma fatölen. Dessutom skall jag besöka ett bryggeri på måndag för att prata eventuell praktik och hoppas kunna gå in och jobba några timmar på ytterligare ett bryggeri på tisdag för att börja jobba ihop timmar till första praktiken.

Mycket att göra, men roligt är det!

Gothenburg Beer festival 2013


I år hölls festivalen åter på Haket på Första Långgatan, liksom den gjorde åtminstone 2012 och 2011.
2010 var det istället City Pub som var lokalen och detsamma gällde 2009.
Året dessförinnan hölls festivalen istället ute på GLTK.

De flesta år före 2012 var jag med som ansvarig domare vid tävlingen, samt delvis som besökare vid festivalen. 2012 missade jag det hela på grund av andra aktiviteter, nu 2013 ställde jag upp och arbetade som volontär.

Årets datum var då lördag 7:e och söndag 8:e september, med två pass på lördagen och ett på söndagen.
Först passet på lördagen samt passet på söndagen startade för de som ville med en ölvandring, sedvanligt med Jonas Ahnfelt i spetsen, denna vandring ingick precis som vanligt i entrépriset.
Förutom entré och ölvandring ingick även ett snyggt ölprovarglas och tre stycken provsmaker av sponsrade öl i priset.
Kostnaden för kalaset var 200 kr per pass, eller en kombobiljett lördag kväll + söndag för 280 kr.

Några av provningarna som fanns tillgängliga var ”Vetgirigt vetande om öl”, ”Choklad & ölprovning”, ”Ost & ölprovning”, ”Mjödprovning”, ”Ölprovning med Göteborgs Nya Bryggeri”, ”8 Wired-provning” samt ”Mohawkprovning”. Provningarna var som vanligt bokningsbara samt kostade alla pengar.

På övre plan fanns fatölen samt Hakets egna öl att köpa på flaska, varav vissa per provsmaker, de valde att öppna några av sina dyrare flaskor nu och då för att möjliggöra att prova dessa utan att köpa hela flaskan.
Nere i källaren fanns då det större sortimentet med flasköl från Gothenburg Beer Trading att köpa per provsmak, dessutom i det inre rummet fanns ett par av Göteborgs mindre bryggerier med några fatöl representerade.

Jag arbetade mest med flaskölen i källaren, framförallt då lördag förmiddag och söndagen, men fanns också på plats under söndagen.
Det kändes som att det var mindre besökare än 2011 då källaren var packad med folk, en anledning kav såklart vara det fina vädret. Många tog nu sin provsmak och vandrade därefter upp och satte sig på uteserveringen istället. Ibland var vi fler volontärer som stod bakom borden och väntade än det var besökare som ville få öl upphällt.

För provsmakerna kunde man då köpa ett ölprovarkort, 10 klipp för 200 kr. En provsmak kostade ett klipp, då fick man av de flesta öl 5 cl, samt av vissa av de exklusiva och/eller starka ölen 2 cl.
Flaskorna hölls kalla i kylen över natten, sedan fick de stå i blomlådor där man fryst vatten till is i botten.

Ölen i källaren var samlade enligt stil, exempelvis ”Frukt & krydd”, ”IPA, DIPA, TIPA”, Lager, Porter, Stout, Veteöl, Barley Wine, ”Trappist, Lambic, Geuzue”, Övr Ale, Övrigt samt Mjöd.

Bryggerierna i källaren första passet lördag var Beerbliotek, All-In Brewing och Stigbergets Bryggeri. Andra passet lördag fanns Vegabryggeriet, All-In Brewing samt Stigbergets Bryggeri på plats. På söndagen fanns endast Poppels Bryggeri på plats i källaren, All-In Brewing skulle ha varit med, men de ansåg att de inte märktes av så mycket inne i hörnet och valde att flytta upp sin utrustning till uteserveringen istället.

Vad jag såg hade Beerbliotek med sig två öl, Stigbergets och Vegabryggeriet hade med sig en var och All-In fyra då de var i källaren och två tror jag då de flyttade upp.
All-In hade med sig två ”Randall”, på lördagen serverade de en extrahumlad ale i den ena och en kaffekryddad stout i den andra. Dag två körde de fortfarande kaffe i den ena, men en mix av havtorn och humle i den andra.

I källaren fanns 248 olika öl (nåja, ett par av dem ”övriga” samt några av dem mjöd) att provsmaka, där uppe fanns då Hakets vanliga sortiment.
I garderoben (kostnadsfri och valfri idag) såldes varmkorv för den lite småhungrige.

Satt då ner lite och provsmakade lite på lördag kväll, men kan inte säga direkt mycket som besökare. Det var dock en rolig festival att jobba på, en kul erfarenhet som fick mig att prata mer med andra och prova mindre än jag normalt gör på ölfestivaler.

Årets event på ratebeer:

Festivalens hemsida:

Årets event på Facebook:

Hemsida för Haket i Göteborg: