fredag 14 april 2017

Thomas Hardy's Ale 2005 - År 12 och 11

Tydligen orkade jag inte med att utforma ett inlägg förra året, men sist skrev jag då här:

inlägg

Igår då på själva skärtorsdag firade jag att bara arbeta halvdag med att öppna 2017 Thomas Hardy 2005, 12:e året av 25.
Nästa år när jag öppnar flaskan har jag alltså passerat halva tiden av mitt 25-årsprojekt. Jag kommer förvisso bara att vara 55 år när jag är klar, så kanske ska börja fundera redan nu på ett nytt projekt att dra igång då?

Bakgrunden till detta är att när jag provade TH första gången, 2004 års vintage, tyckte jag det var roligt att flaskans etikett påpekade att man hade kunnat lagra ölen i upp till 25 år. Jag gillade det jag drack, så när 2005 släpptes köpte jag 25 flaskor med avsikt att dricka en flaska per år i 25 år och se hur ölen utvecklades.
Som tur var köpte jag just 2005, då årgångarna 2006-2008 inte höll samma smakmässiga kvalitet enligt mina preferenser som 2004 och 2005 gjorde.

Normalt hittar jag ett datum i maj för att köra årets smakmässiga höjdpunkt, dock kändes det helt rätt att köra skärtorsdag i år, samt det är annat som kommer upp i maj som jag vill fokusera på.

Nedan följer lite av mina smakmässiga beskrivningar för gårdagens provning, följt av det jag aldrig skrev när här från förra året, men som väl finns med i TH-blocket.


2017-04-13
Provat med yonna <3
År 12 (av 25)
Thomas Hardy's Ale 2005 P04554
250 ml flaska 11,7% - Guldmedalj, guldfolie, svart kapsyl
Litet pys när flaskan öppnas. Ingen synlig fällning som följer med till glaset när jag häller upp, men det ligger en kaka med fällning fast i botten av flaskan.
När ölen hälls i glas bygger den upp ett beigefärgat som som lägger sig snabbt. Klar, mörkbrun färg, litet beige skum som ligger kvar.
Söt, russin, piptobak, torkad frukt, lite alkohol, toner av köttbuljong och soja, körsbär i sprit (lätt av cognac), grädde i doften.
Söt, maltig, fudge, alkohol, russin, viss beska i smaken.
Alkohol, säd, beska, rostade brödkanter som eftersmak.
Len, stor, mjuk munkänsla.
Medium hög beska.
Ölen håller ännu underbart bra, men den kan nu ha börjat tappa lite.
Ingen musik för årets provning.
2016-05-15
Provat med yonna <3
Thomas Hardy's Ale 2005 P04553
250 ml flaska 11,7%
Bra/medel pys när flaskan öppnas.
Klar mörkbrun färg, puttelitet beige skum.
Doften är söt, alkohol, russin, kakig, vissa romtoner, vinös, Madeira, portvin, toffee.
Smaken är söt, russin, eldig, lätt av soja, våt tobak, Madeira, kakig.
Söt, lätt aska, soja, liten beska i eftersmak.
Fullig, runt, mjuk munkänsla, medium beska.
Ingen musik i år, men kärlek <3
Håller ännu bra efter 11 år!


Vi närmar oss, eller jag närmar mig, alltså halvtid för detta projekt.
Kvar i kylen av de extra TH 2005 jag köpte för några år sedan finns endast 2 st, dock då jag efter 2017 känner att peaken nog är nådd och den enligt mina smaker börjar tappa kanske dessa två flaskor tar och delas med någon speciell under året, kan tänkta mig att 27:e maj går en åt, kanske jag dricker den helt själv, det blir ju ett speciellt datum ändå för mig.


För att återknyta till lite musik som till stor del förgyller mitt liv sitter jag nu och skriver in detta till tonerna av Amon Amarth - Versus the World - Liveversionen från Bloodshed Over Bochum 2008, det var en fin nyårsafton kan jag lova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar