onsdag 18 september 2013

Gothenburg Beer festival 2013


I år hölls festivalen åter på Haket på Första Långgatan, liksom den gjorde åtminstone 2012 och 2011.
2010 var det istället City Pub som var lokalen och detsamma gällde 2009.
Året dessförinnan hölls festivalen istället ute på GLTK.

De flesta år före 2012 var jag med som ansvarig domare vid tävlingen, samt delvis som besökare vid festivalen. 2012 missade jag det hela på grund av andra aktiviteter, nu 2013 ställde jag upp och arbetade som volontär.

Årets datum var då lördag 7:e och söndag 8:e september, med två pass på lördagen och ett på söndagen.
Först passet på lördagen samt passet på söndagen startade för de som ville med en ölvandring, sedvanligt med Jonas Ahnfelt i spetsen, denna vandring ingick precis som vanligt i entrépriset.
Förutom entré och ölvandring ingick även ett snyggt ölprovarglas och tre stycken provsmaker av sponsrade öl i priset.
Kostnaden för kalaset var 200 kr per pass, eller en kombobiljett lördag kväll + söndag för 280 kr.

Några av provningarna som fanns tillgängliga var ”Vetgirigt vetande om öl”, ”Choklad & ölprovning”, ”Ost & ölprovning”, ”Mjödprovning”, ”Ölprovning med Göteborgs Nya Bryggeri”, ”8 Wired-provning” samt ”Mohawkprovning”. Provningarna var som vanligt bokningsbara samt kostade alla pengar.

På övre plan fanns fatölen samt Hakets egna öl att köpa på flaska, varav vissa per provsmaker, de valde att öppna några av sina dyrare flaskor nu och då för att möjliggöra att prova dessa utan att köpa hela flaskan.
Nere i källaren fanns då det större sortimentet med flasköl från Gothenburg Beer Trading att köpa per provsmak, dessutom i det inre rummet fanns ett par av Göteborgs mindre bryggerier med några fatöl representerade.

Jag arbetade mest med flaskölen i källaren, framförallt då lördag förmiddag och söndagen, men fanns också på plats under söndagen.
Det kändes som att det var mindre besökare än 2011 då källaren var packad med folk, en anledning kav såklart vara det fina vädret. Många tog nu sin provsmak och vandrade därefter upp och satte sig på uteserveringen istället. Ibland var vi fler volontärer som stod bakom borden och väntade än det var besökare som ville få öl upphällt.

För provsmakerna kunde man då köpa ett ölprovarkort, 10 klipp för 200 kr. En provsmak kostade ett klipp, då fick man av de flesta öl 5 cl, samt av vissa av de exklusiva och/eller starka ölen 2 cl.
Flaskorna hölls kalla i kylen över natten, sedan fick de stå i blomlådor där man fryst vatten till is i botten.

Ölen i källaren var samlade enligt stil, exempelvis ”Frukt & krydd”, ”IPA, DIPA, TIPA”, Lager, Porter, Stout, Veteöl, Barley Wine, ”Trappist, Lambic, Geuzue”, Övr Ale, Övrigt samt Mjöd.

Bryggerierna i källaren första passet lördag var Beerbliotek, All-In Brewing och Stigbergets Bryggeri. Andra passet lördag fanns Vegabryggeriet, All-In Brewing samt Stigbergets Bryggeri på plats. På söndagen fanns endast Poppels Bryggeri på plats i källaren, All-In Brewing skulle ha varit med, men de ansåg att de inte märktes av så mycket inne i hörnet och valde att flytta upp sin utrustning till uteserveringen istället.

Vad jag såg hade Beerbliotek med sig två öl, Stigbergets och Vegabryggeriet hade med sig en var och All-In fyra då de var i källaren och två tror jag då de flyttade upp.
All-In hade med sig två ”Randall”, på lördagen serverade de en extrahumlad ale i den ena och en kaffekryddad stout i den andra. Dag två körde de fortfarande kaffe i den ena, men en mix av havtorn och humle i den andra.

I källaren fanns 248 olika öl (nåja, ett par av dem ”övriga” samt några av dem mjöd) att provsmaka, där uppe fanns då Hakets vanliga sortiment.
I garderoben (kostnadsfri och valfri idag) såldes varmkorv för den lite småhungrige.

Satt då ner lite och provsmakade lite på lördag kväll, men kan inte säga direkt mycket som besökare. Det var dock en rolig festival att jobba på, en kul erfarenhet som fick mig att prata mer med andra och prova mindre än jag normalt gör på ölfestivaler.

Årets event på ratebeer:

Festivalens hemsida:

Årets event på Facebook:

Hemsida för Haket i Göteborg:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar