För min första period på fyra veckor gjorde jag ungefär hälften av tiden på Poppels Bryggeri i Mölnlycke.
Förutom att utföra själva praktiken ingår det det också att skriva en rapport och en dagbok, delen av rapporten som handlar om Poppels följer nedan.
Presentation av
arbetsplatsen (Poppels)
Poppels
Bryggeri är ett bryggeri i Mölnlycke utanför Göteborg, de brygger
för närvarande endast öl. De brygger två till fyra gånger i
veckan och producerar 800 till 1000 liter per bryggning, dessa läggs
sedan på tank med max 2000 liter per tank. Bryggeriet har två
stycken heltidsanställda bryggare samt en säljare som även sköter
logistiken. En säljare har varit pappaledig och haft vikarie under
tiden, dock siktar de på att ha bägge personerna kvar då det
behövs hjälp under exempelvis buteljering. Förutom dessa anställda
finns ett antal delägare som ställer upp vid behov för till
exempel bryggerivisningar och ölprovningar.
Bryggning
kan ske med endast en person på plats, liksom fattappning. Dock
kräver buteljering tre personer som arbetar samtidigt.
De öl
som bryggs relativt frekvent och finns att få tag på via
Systembolaget samt diverse uteställen är deras American Pale Ale,
Brown Ale, Extra Special Bitter, Modern Lager och Nya Världens India
Pale Ale. Säsongsölen Belgisk Wit och Vintervärmare, samt
specialölen i projektserien är andra varumärken.
Ge en översiktlig
bild över företagets processuppbyggnad (Poppels)
Poppels
process börjar med inköpt malt, humle och jäst, samt kommunalt
vatten. Malten köps hel på säckar, normalt á 25 kg, humlen köps
i form av pellets i förpackningar á 5 kg. Malten krossas i en fast
stående kvarn i ett separat rum för att hålla damm samt eventuella
mjölksyrabakterier från malten på ett ställe. En skruv används
för att flytta den krossade malten till mäskpannan där förvärmt
vatten väntar. Inmäskning sker till en temperatur direkt vid
försockringsrast. Efter denna höjs temperaturen för utmäskning
varefter allt förflyttas via pump till silkaret. I silkaret
cirkuleras vörten innan den lakas ut till vörtkokaren. Vörten
kokas med humle i kokaren, denna används även som whirlpool efter
att koket är avklarat. Vörten kyls genom en värmeväxlare som
använder både kallvatten och isvatten för effektiv kylning, här
syresätts även vörten innan den flyttas till ett cylindrokoniskt
kärl för jäsning. Jäsning, eventuell torrhumling, klarning och
kolysresättning sker i samma tank. Fattappning samt buteljering sker
direkt från jästanken. Drav skrapas ut ur silkaret för hand och
flyttas till en behållare för att sedan hämtas och bli
kreatursfoder.
Bryggverket
från Zhongde i Kina är anpassat för att brygga upp till 1000 liter
per bryggning. Man har ingen hetvattentank utan värmer vatten för
mäskning i mäskpannan, lakvatten värms i vörtkokaren och pumpas
över till mäskpannan efter att mäsken flyttats till silkaret.
Poppels har haft fyra stycken tankar för jäsning vilka samtliga
rymt två bryggningar var. Nyligen har de införskaffat ytterligare
tre stycken jästankar. En CIP-anläggning används för rengöring,
denna har två tankar och en pump så man kan ha förberett både lut
och syra.
Fat
fylls ett och ett från tank, man har ännu relativt få kunder som
beställer fat jämfört med flaska. Faten är uteslutande KeyKeg
vilka fylls upp och ner och därefter lyfts manuellt till pall.
Flaskorna
fylls via en flasklina från samma leverantör som bryggverket. För
tillfället lyfts flaskor för hand upp, dessa etiketteras av
maskinen med självhäftande klisterlappar innan de fylls och går
vidare till kapsylering och avsköljning. Vid bandets slut plockas
flaskorna av för hand och ställs i lådor om 24 st flaskor á 33 cl
som sedan byggs upp på pall. En batch buteljeras normalt med start
omkring kl 9 på morgonen och är klar till klockan 15.
Ölen
filtreras inte längre, ett försök gjorde tidigare men har
övergivits, istället används spindasol i tank.
Bryggeriet
följer inget standardiserat underhålls- eller kvalitetssystem, man
sköter löpande underhåll och rengöring utan en uttalad process.
Beskriv dina
arbetsuppgifter under perioden (Poppels)
Jag
hjälpte till med det mesta på Poppels, gällande bryggning,
fattappning, buteljering, tankhantering, inventering, städning,
rengöring etc. Jag gick in en dag i veckan eller så i början av
hösten, samt jobbade lite per per vecka i slutet av året.
Jag
hade inga huvudsakliga arbetsuppgifter utan hjälpte till med det
dagliga arbetet beroende på vad som skulle göras den dagen jag var
där.
Antingen
Daniel eller Kristian var handledare vid bryggning beroende på vem
som bryggde, vid buteljering främst Daniel.
Mitt
mål inför denna LIA-period var främst att lära känna detta
bryggeri och dess process bättre och få mer erfarenhet för hur det
var att arbeta i större skala än hembryggning med bryggning. Jag är
nöjd med min insats och känner att jag lärt mig mycket liksom
varit en hjälp på bryggeriet.
En
del av teorin från första terminen har varit till hjälp under
denna LIA.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar