Vi drar igång genom att värma 13
liter vatten till 80°C i hetvattentanken, detta slangas sedan och
hälls över till det kombinerade mäsk- och silkaret. Vi mäskar in
med 4750g malt, temperaturen efter inmäskning ligger på 69°C. Dags
för en försockringsrast på 60 minuter.
Mäskningen är alltså en klassisk
enstegs infusionsmäskning, direkt till försockringsrast.
Hetvattentanken, tillika kokkärlet, är
på 1800W och heter ”bifinett” Preserving Boiler, kapacitet är
27 liter och den inköptes på
Lidl.
Mäskning och lakning sker via
hink-i-hink, yttersta hinken har ett hål långt ner med tappkran,
den inre hinken har istället fånigt många handborrade hål i sig
som skapar falskbotten. Liggunderlag runt om isolerar. Då ingen
värmekälla finns i hinken kan man inte enkelt höja temperaturen
till utmäskning (normalt 75°C). Tidigare testade Jens att värme
genom att hälla i kokande vatten, men det fungerade inte
tillräckligt bra för honom då det inte räckte för att få upp
temperaturen och hålla ner vattenmängden, därför skippas den
höjningen helt.
Malten krossas med en Coronakvarn.
Recept var fram tills nyligen via
The Beer Recipator eller för hand
på papper om gnoff var med och bryggde, men nu sedan en liten tid tillbaka testar han en gratis
programvara,
Brewtarget version 2.0.1.
Bryggprocess hemma i Jens kök
fortsätter nu med att slanga varmvatten från kökskranen till
hetvattentanken igen för att värma lakvatten, snabbkopplingar och
silikonslangar underlättar.
Hetvattentankens termostat är inte bra
för kok, den slår av för tidigt och man kommer bara upp till
sjudning. Jens behövde öppna upp till elektroniken och löda in en
förbikopplare som nu styrs via en extern brytare. Detta störde
termostatens värden jämfört med markeringar på vredet. Nu har han
fått mäta upp och sätta egna markeringar istället.
Termometrar som används är en
stek-
och en
IR-termometer, bägge från
Clas Ohlson, de är inte
kalibrerade annat än att de stämmer bra vid rumstemperatur och vid
kokande vatten.
Vågen har en kapacitet på 5kg och
mäter med 1g-steg, denna våg används till allt som skall vägas.
Lakvatten mäts inte upp volymmässigt,
Jens mäter upp ”tillräckligt” i hetvattentanken efter att
mäskningen dragit igång, ca 20 liter. Det görs även en
pH-justering via 2 kryddmått 80% mjölksyra, men pH mäts inte upp.
När försockringsrasten är klar sker
en recirkulering via bunkar och hålslev tills vätskan är relativt
klar. Det blir mycket grums då man har mäskat i samma kärl som
recirkulering sker i.
När han börjar tappa ur sötvört
sker också lakning med ca 80°C vatten.
Ett filter via saftsil sitter på
slangen för utkommande vört.
Efter ett tag blev det problem med
mycket grums under avsilningen/tappningen, extra recirkulering fick
ske.
Lakningen sker kontinuerligt via slang
och durkslag.
När lakningen är avklarad hälls
sötvörten över till kokkärlet och termostaten kopplas förbi
inför koket.
Proteiner skummas av innan vörten
börjar koka.
Kylning skall senare ske med hjälp av
en kopparspiral, denna är ren från början med kokas med 5 minuter
i börjar av vörtkoket för att desinficera den, den får sedan stå
i en desinficerad hink tills det är dags att kyla efter kok.
Rengöring och desinficering av det
mesta annat sker via
PBW och
Star San.
Kylspiralen är hemmabyggd av
kopparrör, en 5m rulle med isolering från
Biltema. Isoleringen
skars bort, spiralen böjdes till, sedan sattes det till
silikonslangar ”food quality 10/14mm”.
Ölen skall ha en beräknad IBU på 32,
till detta används Chinook kottar från 2011 med en alfasyra på
13,3%, 15 gram mäts upp och läggs i en humlekokpåse. IBU är
uträknat med programvaran.
När kylspiralen flyttats från koket
läggs bittergivan enligt ovan i koket, detta med 60 minuter kvar
till kokslut, kokkärlet flyttas också in under fläkten. Ett
ugnsgaller läggs ovanpå, sedan kan locket läggas på glänt. Jens
kan inte koka med lock på, då kokar det över. Dessutom blir man då
med lock helt på inte av med svavelföreningar. Däremot får han för dåligt kok om
man kör helt utan lock.
Smakhumle skall i med 15 minuter kvar
på koket, detta läggs i en egen humlekokpåse, här används 10g
vardera av Amarillo 10% och Cascade 6,8%, bägge är i form av
kottar.
Aromhumlen kokas sista 5 minuter i egen
påse, samma mängd och sorter som för smak.
Denna bryggd har ingen
Protafloc eller
annat klarningsmedel i sig.
När det är dags för kylning sker
detta via en bärsil för att ta eventuella humlerester samt delar av
varmdruven.
Kylning drar igång via spiralen och
temperatur på stamörten mäts via IR-termometer.
Densiteten mäts i Öchsle med hjälp
av mätglas och hydrometer, denna bryggd visar 1.058°Ö och ungefär
21 liter. Önskat OG/SG var 1.052°Ö, spädning sker via 2,4l kallt
kranvatten.
Jästen som används är 2:a
generationen, det är en
London Ale 1028 smack pack från
Wyeast,
ingen förkultur gjordes till 1:a generationen.
Efter spädning och tillsatt jäst
syresätts allt, lock med jäsrör sätts dit och hinken göms undan
i klädkammaren.
Lite bryggarinfo
Namn: Jens Nielsen
Ålder: 33 år
Bryggt sedan: Lånade utrustning för
att göra 1:a batchen 2008, skaffade egen utrustning 2009 för batch
2
Antal batcher: 23:e idag
Upplärd av:
gnoff, gick bredvid 4-5
gånger, även bryggt med Micke Berggren en gång.
Bryggteknik: Alltid kört med helmalt
Tävlingar: 1 medalj, brons i folkets
val från
Amylases Vinterölsträff 2010, tillsammans med gnoff. Har
även tävlat i domartävlingen på
SM.
Ett par bilder i varierande ordning, bildtexter under varje bild
|
Jens slangar vatten till inmäskning |
|
Färdigkrossad malt |
|
Coronakvarnen som krossar specialmalten |
|
Färdigkrossad basmalt |
|
Mäskning och förberett för recirkulering samt efterföljande lakning |
|
Maltlunga är inte bra, använd munskydd då du krossar malt och mäskar in |
|
Hemmabyggd kylspiral |
|
Förbikopplare till koket |
|
Ny tappkran och slang |
|
Stektermometer, jäslockspackning och jäsrör/vattenlås |
|
Snabbkopplingar och slang underlättar mycket |
|
Våg behöver man ha |
|
Lakvatten fylls på, varmvatten från kran minskar uppvärmningstiden |
|
Lakning via slang och durkslag |
|
Recirkulering avklarad, nu tappas det ur via bärsil |
|
Medaljen, kanske snart dags för gnoff att få ha delad vårdnad? |
|
Mera lakning |
|
Inför kok, stektermometern håller koll |
|
Den ack så viktiga humlen vägs upp |
|
Kylspiralen desinficeras genom kok |
|
Densitetsprov på det sista som lakades ut |
|
Det är mycket som rengörs under och efter bryggning |
|
Hink och spiral att användas till kylning efter kok |
|
Kok, nu kör vi, ha lite på glänt för att bli av med DMS |
|
Humle stoppas i påsar för att underlätta rengöring |
|
Använda humlepåsar efter kok |
|
Filtrering samt kylning |
|
Kok avstannat, slangning till kylning |
|
Draven skall bäras bort innan den börjar lukta |
|
Kylning samt mäta temperatur via IR-termometer |
|
Stamvörten gottar sig med jästen, man har spätt med vatten och syresatt |
|
Varmdruv och humlerester som filtrerades bort |
|
Densitet mäts via mätglas och hydrometer i rätt temperatur |
|
Jäsning skall ske i klädkammaren |
|
Jens har stoppat om hinken och nu är det dags för jästen att göra sitt |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar